ALLES ØYNE MOT SEG: Kutter Jerome Powell og Federal Reserve renten i nest uke?
Foto: Federal Reserve
Markedet ombestemte seg etter inflajonstall
Novembertallene sendte først rentene ned, så snudde det.
Prisene i USA steg med 0,3 prosent i november. Det seneste året er oppgangen på 2,7 prosent. Den viktige kjerneinflasjonen er på 3,3 prosent fra november 2023 til november 2024. Det er identisk med norsk kjerneinflasjon hvis vi holder barnehagesatsene utenfor.
DNB Markets ventet på morgenen en total oppgang 0,2 prosent fra oktober til november. Det tilsa en uendret årstakt på 2,6 prosent. Meglerhuset spådde at kjerneprisene ville stige med 0,3 prosent i måneden. Årstakten på 3,3 prosent ville da være uendret i november. Det ble altså omtrent som forventet.
– Det viser at det fortsatt er for sterk underliggende prisvekst i USA, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov til DN.
Men rentemarkedet var først positiv til det som kom. Før tallene ble kjent, lå den amerikanske tiårige statsrenten på 4,25 prosent.
Den toårige renten ble notert til 4,18 prosent. Den amerikanske rentekurven er altså svakt stigende. I Norge er det motsatt. Kl 15.40 hadde tiårsrenten falt til 4,22 prosent. Toårsrenten er ned til 4,10 prosent. Men onsdag kveld norsk tid var tiårsrenten oppe på 4,27 prosent. Den toårige statsrenten hadde steget til 4,16 prosent.
Flater ut
Matvareprisene i USA har bare økt med 2,4 prosent det seneste året. Prisene på fyringsolje er ned hele 19,5 prosent. Energiprisene totalt er 3,2 prosent lavere enn i november 2023.
I Norge er det nå et tema om nedgangen i inflasjonstakten stopper opp. Det har den gjort i USA.
Nivået der i kjerneinflasjonen holdes for en stor del oppe av en nokså høy vekst i prisene for overnatting. Overnatting utgjør i motsetning til i Norge en stor del av amerikansk KPI. En videre nedgang i kjerneinflasjonen er derfor avhengig av en nedgang i overnattingspriser.
Rentepause?
Den amerikanske rentekomiteen møtes dagen før komiteen i Norges Bank. Beslutningen der kommer derfor for sent til å påvirke det som meddeles 19. desember. Norges Bank setter primært renten ut fra norske forhold. Men det som skjer i USA, påvirker i stor grad renteforventningene ute. Det kan gi utslag på kronen.
DNB mener det ligger an til at den amerikanske sentralbanken senker renten videre på møtet i desember. Det gjelder selv om kjerneinflasjonen var uendret i november.
Men skulle inflasjonen ta seg opp, kan det bli en rentepause for å se an situasjonen videre.
Handelsbanken skrev på morgenen at rentemarkedet priser ikke et kutt fullt inn før i januar. Det er kun priset inn to kutt ved de neste fire møtene. Men Handelsbanken tror også på et amerikansk rentekutt til uken, med mindre inflasjonstallene overrasker veldig på oppsiden.