Ukens Tips: Tinglysing av rettigheter i fast eiendom

Dersom man har rettigheter i annen manns faste eiendom, bør rettighetene tinglyses for å oppnå rettsvern. Dette Ukens Tips tar for seg noen viktige begrensninger i tinglysingsadgangen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Innledningsvis minner vi om at det kun er rettigheter som gjelder fast eiendom som kan tinglyses, jf. tinglysingsloven § 12. Rettigheter som gjelder personer og ikke fast eiendom, kan dermed ikke tinglyses.

Eierseksjonsloven

I et eierseksjonssameie kan ingen seksjonseier få varig enerett til del av fellesareal. Avtale om varig enerett vil bli nektet tinglyst, jf. eierseksjonsloven § 6 annet ledd, og det må alternativt gjennomføres en reseksjonering hvor det aktuelle arealet legges til seksjonen som tilleggsdel.

Eierseksjonsloven § 6 annet ledd er ikke til hinder for at de enkelte sameierne gjennom vedtektene gis midlertidig enerett til deler av fellesarealene, jf. eierseksjonsloven § 19 femte ledd. Rettigheten anses som midlertidig dersom den gjelder for et forhåndsbestemt tidsrom eller kan tilbakekalles av styret eller sameiermøtet gjennom en vedtektsendring. Slike midlertidige rettigheter kan tinglyses, men de oppnår også rettsvern ved at de inntas i vedtektene.

Løysingslova

Forkjøpsrett til fast eiendom kan bare avtales for maksimalt 25 år, jf. løysingslova § 6. Forkjøpsrett til fast eiendom som gjelder for mer enn 25 år, vil bli nektet tinglyst.

Matrikkelloven

Festerett til del av grunneiendom som er stiftet for mer enn 10 år, kan ikke tinglyses uten at matrikulering gjennomføres, jf. matrikkelloven § 12. Kravet om matrikulering gjelder tilsvarende for annen eksklusiv bruksrett til en bestemt del av en eiendom når bruksretten gjelder for mer enn 10 år.

Kravet om matrikulering gjelder ikke dersom feste-/leieavtalen gjelder hele grunneiendommen. Videre gjelder ikke kravet ved feste av ubebygd grunn når festeretten ikke gir rett til eksklusiv bruk av et bestemt areal og ikke er i strid med jordloven § 12. Kravet gjelder heller ikke ved feste av grunn som er mindre enn 8 kvm. Etter jordlovens § 12 krever feste, leie eller lignende bruksrettigheter til del av eiendom som kan benyttes til jord- eller skogbruk, samtykke fra departementet. Dette gjelder likevel bare når retten er stiftet for mer enn 10 år eller ikke kan sies opp av eieren (utleieren).

Ved forlengelse av en umatrikulert festerett for mer enn 10 år, må det gjennomføres matrikulering.

Konsesjonsloven

Leierett eller lignende bruksrett i fast eiendom som stiftes for mer enn 10 år, utløser konsesjonsplikt, jf. konsesjonsloven § 3. Tinglysing av slike rettigheter vil bli nektet med mindre konsesjon er innhentet eller det dokumenteres at konsesjonsplikt ikke foreligger. Konsesjonsplikten utløses kun dersom erverv av den eiendommen rettigheten gjelder, ville utløst konsesjonsplikt.

Pant i fast eiendom

Det er mulig å få tinglyst pant i en ideell andel av en fast eiendom. Det er imidlertid ikke mulig å få tinglyst pant i en fysisk andel av en fast eiendom.

—————————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Leif Petter Madsen er partner i Wikborg Rein og medlem av firmaet Næringseiendomsteam.

Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Rein Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

 

Siste tre Ukens Tips:

Nytt dokumentavgiftsrundskriv

Oppbevaring av regnskapsdokumentasjon

Info om frivillig registrering

 

Her er alle Ukens Tips samlet på en side.

 

Foto. Erik Burås/StudioB13

 

Powered by Labrador CMS