Ukens Tips: Kjøpers fradragsrett for mva på transaksjonskostnader
Kjøper av eiendom/eiendomsselskap (SPV) vil kunne pådra seg betydelige avgiftskostnader til rådgivere i forbindelse med due diligence, kontraktsforhandlinger mv., og fradragsrett for slike kostnader vil kunne ha stor betydning.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Merverdiavgiftsloven (“Mval.”) § 8-1 krever at tjenestene skal være til bruk “i den registrerte virksomheten” for at fradragsrett skal foreligge. I tillegg må anskaffelsen av tjenestene være relevant for virksomheten og ha en naturlig og nær tilknytning til denne, jf. blant annet Rt. 2012 s. 432 (Elkjøp-dommen).
Dersom et nystiftet SPV erverver en eiendom direkte og denne eiendommen er eller skal leies ut til fullt ut avgiftspliktige eller kompensasjonsberettigede leietakere, vil SPVet kunne oppnå helt eller delvis fradrag for inngående merverdiavgift pådratt før den frivillige registreringen av SPVet ved et såkalt tilbakegående avgiftsoppgjør, jf. Mval. § 8-6. Dette gjelder også transaksjonskostnader fakturert til SPVet i forbindelse med ervervet av eiendommen. SPVet må da frivillig registreres og søke om tilbakegående avgiftsoppgjør i samsvar med de krav og frister som gjelder i Mval.
Ved erverv av aksjene i et SPV har vurderingene tidligere vært relativt kompliserte, men ny praksis fra Skattedirektoratet innebærer at kjøp og salg av aksjer i et SPV nå i stor grad likestilles med erverv av eiendom direkte.
I en bindende forhåndsuttalelse fra 2007 (BFU 18/07) kom Skattedirektoratet til at inngående mva på kostnader knyttet til et frivillig registrert kjøperselskaps erverv av aksjer i et SPV, hvor SPVet ble fellesregistrert med kjøperselskapet i samme avgiftstermin som transaksjonen ble gjennomført, kunne aksepteres. Fradragsføring måtte imidlertid skje basert på en forholdsmessig fordeling knyttet til SPVets utleieprofil, dvs. utleide arealer innenfor og utenfor den frivillige registreringen. Vi nevner at tilsvarende synspunkt er lagt til grunn i praksis vedrørende selgers transaksjonskostnader.
Ofte vil det imidlertid være et nystiftet holdingselskap uten egen (frivillig registrert) utleievirksomhet som erverver SPV med en igangværende frivillig registrert utleievirksomhet. Skattedirektoratet har i et nytt fellesskriv av 16. juni 2014 uttalt seg om tilbakegående avgiftsoppgjør ved fellesregistrering. Fellesskrivet endrer tidligere rettstilstand og åpner etter vår oppfatning opp for at holdingselskapet kan oppnå fradragsrett for inngående mva på transaksjonskostnadene, dersom holdingselskapet fellesregistreres med det ervervede SPVet. Fellesregistreringen får virkning fra og med den avgiftstermin hvor søknaden om fellesregistrering sendes, jf. Mval § 14-1(3).
Søknad om tilbakegående avgiftsoppgjør bør i alle tilfeller sendes så snart som mulig for å unngå tap av retten til tilbakegående avgiftsoppgjør.Dersom det er påløpt transaskjonskostnader knyttet til et oppkjøp som ikke gjennomføres, vil man normalt ikke kunne fradragsføre inngående merverdiavgift på disse kostnadene, ettersom det er SPVets utleievirksomhet og fellesregistreringen som berettiger fradragsretten. Unntak kan imidlertid tenkes også her.
——————-Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.
Om artikkelforfatterne:
Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde for skatterett.
Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.
Foto: Erik Burås/StudioB13