Ukens Tips: Byggherrens HMS-ansvar

Enhver som engasjerer noen til å utføre et bygge- eller anleggsarbeid , anses som byggherre og er dermed underlagt byggherreforskriften.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Forskrift om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- eller anleggsplasser (byggherreforskriften) regulerer pliktene som byggherren har gjennom en byggeprosess for å verne arbeiderne mot farer. Pliktene er forholdsvis omfattende, og har til hensikt å anspore byggherren til å tenke på sikkerhet, helse og arbeidsmiljø gjennom hele prosjektet – helt fra tidlig prosjekteringsfase til ferdigstillelse. Mislighold av pliktene kan medføre straff i form av bøter, og unntaksvis fengsel.

Byggherren er i forskriften definert som enhver fysisk eller juridisk person som får utført et bygge- eller anleggsarbeid. Med bygge- eller anleggsarbeid menes ikke bare oppføring av bygninger, men også innrednings- og installasjonsarbeid, riving, demontering, ombygging etc.

Byggherren kan velge om han vil utføre pliktene etter forskriften selv eller helt eller delvis sette dem bort. Byggherren kan ved skriftlig avtale la en representant gjennomføre nærmere angitte plikter på byggherrens vegne. Byggherren kan også utpeke en tredjepart til å koordinere de ulike virksomhetenes arbeid på byggeplassen. Koordinatorrollen kan omfatte hele prosjektet, eller være begrenset til prosjekterings- eller utførelsesfasen. Dersom byggherren kun velger å utpeke en koordinator for prosjekteringsfasen, må han selv inneha koordinatorrollen for utførelsesfasen.

Det er viktig å være klar over at selv om byggherren overlater til en representant/koordinator å utføre de ulike pliktene, vil ikke dette uten videre frita byggherren for hans ansvar overfor myndighetene. Byggherren kan fortsatt holdes ansvarlig dersom han ikke undersøker om representanten/ koordinatoren er skikket for oppgaven, eller dersom han ikke i tilstrekkelig grad følger opp at vedkommende utfører oppgavene han er satt til. Utover dette er det vanskelig å se at byggherren kan pådra seg et straffansvar. Dersom koordinatoren eller representanten utfører slett arbeid, er det primært vedkommende som eventuelt kan straffes.

Den som ønsker å utføre byggearbeider uten samtidig å bli underlagt de plikter som følger av byggherreforskriften, må overlate byggherrerollen til andre. Dette kan gjøres på ulike måter.

For eksempel kan man avtale en sale-and-lease-back-ordning med en eiendomsutvikler. Eiendomsutvikleren vil kjøpe tomten, engasjere en entreprenør til å føre opp bygget (eller stå for oppføringen selv), for deretter å leie ut bygget til selger. I slike tilfeller vil eiendomsutvikleren være byggherre i forskriftens forstand.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at man kan bli ansett som byggherre selv om man ikke formelt sett er part i entreprisekontrakten. Her, som i de fleste andre tilfeller, vil realiteten være avgjørende. Dersom man som leietaker øver betydelig innflytelse over leielokalenes utforming, og kanskje også har direkte dialog med utførende entreprenør, vil man kunne rammes av forskriften.

 

—————–

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Leif Petter Madsen er partner i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Kenneth Foyn Markeng er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett, entreprise og prosedyre.

Marius Egeberg er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett, entreprise og prosedyre.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS