IKKE SOM I FJOR, MEN: - Hvis vi når et transaksjonsvolum på 65 milliarder kroner i år, så betyr det at det blir det nest beste transaksjonsåret i næringseiendom noensinne, poengterer Håvard Bjorå, Head of Research Norway and Nordics i DTZ.
Tror på ytterligere yieldfall
Forventer 65 milliarder i transaksjonsvolum i år.
DTZ offentliggjør i dag sin siste markedsrapport, hvor de fremgår at eiendomsrådgiveren så langt i år har notert et transaksjonsvolum på 43 milliarder kroner, hvorav 17 milliarder kroner i tredje kvartal. Av årets 136 transaksjoner var det 36 som fant sted i tredje kvartal.
I rapporten poengteres det at transaksjonsvolumet i årets tre første måneder er høyere enn det som har vært gjennomsnittet de siste årene.
Les også: Bankene forlanger stadig mer egenkapital
Utlendingene har vært sterkt til stede i de siste årene. Men i år kan det se ut som at de ikke når frem i budrundene.
– Vi ser at utenlandske investorer er med i budprosessene. Men de blir utkonkurrert av innenlandske budgivere, og utlendingene utgjør derfor bare 16 prosent av kjøperne. På salgssiden derimot, er utenlandske aktører mer synlige. Det kan synes som om utlendingene har en mer kortsiktig horisont når det kommer til hvor lenge de vil sitte med eiendommer de kjøper. Det lover bra for fremtidige eiendommer som kan komme på markedet, når vi ser hvor mye utlendingene har kjøpt de siste årene, står det å lese i rapporten.
DTZ tror på ytterligere yieldfall.
– Vårt yieldestimat (prime yield, red. anm) har ligget fast på fire prosent i de første kvartalene, men vi senker nå vårt estimat til 3,75 prosent, selv om vi ennå ikke har sett transaksjoner på dette nivået, konkluderes det i rapporten.
Fjoråret ble gjort opp med et totalt transaksjonsvolum på 123 milliarder kroner. Bjorå vil ikke være med på at et 2016-volum på 65 milliarder kroner er svakt.
Les også: Rekordhøyt transaksjonsvolum i Norden
– 2015 var eksepsjonelt. Hvis vi når 65 milliarder kroner i år, så betyr det at det blir det nest beste året i næringseiendom noensinne, sier Bjorå og legger til:
– I 2015 var det flere spesielt store porteføljer som kom ut på markedet. Når samme type porteføljer og eiendommer ikke kommer i spill, så betyr det også at de største transaksjonene uteblir.
– Betyr det at kjøperne er der, men at objektene som er tilgjengelig ikke er store nok eksempelvis for utenlandske aktører?
– Ja. Det er helt klart at enkelte av de utenlandske aktørene sikter seg inn mot objekter og porteføljer av en viss størrelse, sier Bjorå.
Les også: Frykter at vi kan komme til å svikte utlendingene