De åtte studenter som har jobbet med Rosenholm. Foto: Nicki Twang
Studenter kom opp med fremtidens boform
Åtte studenter fikk frie tøyler til å forvandle Rosenholm til et sted folk ønsker å bo, leve og jobbe – resultatet ble helt nye boformer.
Rosenholm ligger mellom Kolbotn og Oslo, og er et område de fleste ikke forbinder med annet enn det gamle IBM bygget, som er tegnet av Geir Grung, og togstoppet. I sommer har studenter med bakgrunn byplanlegging, arkitektur, landskapsarkitektur og ingeniørfag kommet med fremtidsrettede ideer som kan forvandle Rosenholm. Oppgaven er et samarbeid mellom Aspelin Ramm og Sweco.
– Delingsøkonomien er allerede godt etablert i samfunnet, på Rosenholm vil vi ta det ett skritt videre. Derfor har vi utviklet en delingsskala som skal legge til rette for deling på tvers av bygg, tun og nabolag. Dette skal gjøre at man sparer plass, penger og miljø, sier Pernille Hem, energi- og miljøstudent.
Studentene har delt Rosenholm inn i tre delområder som alle skal ha ulikt særpreg og egne funksjoner. Stasjonsbyen ligger ved togstasjonen og vil ha et urbant preg. Lihaugen ligger ved Li Gård og vil være et hyggelig nabolag med barnehage, skole og variert bebyggelse. Rosenholm sentrum omkranser Rosenholm Campus. Studentene ønsker å legge til rette for at bygget blir flerfunksjonelt med blant annet klatrekafe, utsiktsbar, bedriftsbarnehage og kino, i tillegg til arbeidsplasser.
– Ved å dele mer svekker vi forbruket. Et annet grep vi foreslår er å plassere en solcellepark på taket av Rosenholm Campus. Målet er at hele Rosenholm skal bli selvforsynt med energi. For å sikre at innbyggerne blir energibevisste, foreslår vi en app som vil gi dem informasjon om deres energiforbruk, sier Hem.
Et matkultursenter
De har foreslått å gjøre det gigantiske parkeringshuset om til et matkultursenter hvor man kan drive med urban dyrking og rette fokus mot kortreist og sunn mat.
– Vi ønsker å gi Rosenholm Campus nye funksjoner. I tillegg til å åpne opp bygget slik at flere får tilgang til det, ønsker vi å transformere det gamle parkeringshuset. Der det før var biler kan det nå bli en urban hage, her kan man dyrke, selge og informere om sunn og kortreist mat. I kjelleren kan man ha garasjeplasser for elektriske deleringsbiler, mens man over der igjen kan ha sykkelparkering- og verksted. Dette er et tiltak man kan iverksette ganske raskt, og som kan få flere til å ta turen hit før området er ferdig utbygget, konstaterer Hem.
Studentene ønsker også bruke noe av arealet til å etablere et sykkelverksted, og kun en liten del er forbeholdt parkeringsplasser for elektriske biler. Samt at de har utviklet en mobilitetsstrategi for området, med nye traseer for gående, syklende og kollektiv transport.
– Om vi får det som vi vil, blir transporthierarkiet snudd på hodet. Her er det de gående som skal være øverst, etterfulgt av syklistene. Faktisk har vi ikke planlagt en eneste bilvei på området, sier Tage Wærdahl, trafikkstudent.
For å legge til rette for at området skal bli et sted for de myke trafikantene har studentene hatt fokus på tre ting.
– Det skal være hyggelig, effektivt og trygt å bevege seg til fots på Rosenholm. Ved å lage direktetraseer mellom viktige knutepunkt som togstasjonen, Li gård og Rosenholm Campus skal det være lett å ta bena fatt når man skal komme seg steder, sier Wærdahl,.
Energieffektivt, fleksibelt og delbart samfunn
De har sett på løsninger for fremtidens boformer, og tanken er at Rosenholm skal være et energieffektivt, fleksibelt og delbart samfunn. Studentene ønsker en boligstruktur som legger til rette for at man kan endre sitt eget areal i takt med behov (kan utvides om man trenger et ekstra rom, eller man kan selge deler av sin egen leilighet om man trenger mindre plass). De har laget en delingsskala som gir innbyggerne en oversikt over hva de kan dele og låne. Denne skal bidra til økt deling blant naboer og i samfunnet for øvrig. Dette mener studentene vil bidra til å begrense forbruk, spare plass og penger.
– For oss i Sweco er unge, sterke stemmer viktig. Dere har vist dere å være gode rollemodeller som klarer å kombinere kreativitet, fag og evnen til å kommunisere det dere vil utvikle. Dette er egenskaper som er svært viktige i den bransjen dere på sikt skal inn i, sier Grete Aspelund, administrerende direktør i Sweco.