- Jussen må tilpasses nye konsepter
Nordic Proptech Initiative, ledet av Magnus Svantegård, partner i Stronghold Invest, inviterte nordiske eksperter sist fredag for å diskutere felles utfordringer og muligheter i Norden innen eiendom, bærekraft og teknologi. Det kom flere nyheter fra Norge.
Teknologibransjen er i stadig utvikling, med daglige nyheter om store gjennombrudd. Det stilles også stadig strengere krav til bærekraft og miljøtiltak. Dette vil samlet påvirke eiendomsbransjen i stor grad.
- Begrepet proptech har lenge vært synonymt med konsepter som er «nice to have», fremhevet Henrik Taubøll, partner i Advokatfirmaet Haavind.
- Nå opplever jeg at vi har daglige diskusjoner med våre klienter om nye konsepter og modeller som brukes i den tradisjonelle eiendomsdriften.
Han fortsetter:
- Dette gjelder i dag langt mer enn hardware. Bransjen påvirkes av store teknologiske endringer, som utvidet bruk av generativ AI. Ulike forretningsmodeller er også i stor endring, alt fra boligmodeller og nye boformer som påvirkes av globale endringer i kapitalmarkedene til hvordan vi jobber eller handler. I hverdagen som advokat er det viktig å forstå konseptene fullt ut, slik at man også kan gi presise juridiske råd til hvordan aktørene i eiendomsbransjen skal innordne seg.
Taubøll dro videre frem flere store hendelser i norsk proptech, som for mange har gått under radaren.
- Det er mye spennende som skjer i markedet, og flere selskaper har lenge operert i «stealth mode» før de nå kommer frem, sier Taubøll.
- Vokser seg store
Han trekker frem selskapet Bember som eksempel, et selskap som har utviklet en kraftig «tenant relations management»-plattform. Selskapet har vært Gazelle for DN i flere år.
- Bember er et interessant eksempel. De er Norges tredje raskest voksende tech-selskap generelt i følge Deloittes liste. Selskapet har grønne tall og lønnsom topplinjevekst årlig. De er på vei ut i Europa sammen med flere globale partnere, blant annet Siemens, noe som gjør at Tyskland velges som det naturlige første landet. Dette viser at det er flere selskaper som begynner å få en god størrelse og faktisk vokser seg store i bransjen.
Han trekker videre frem en annen stor nyhet som ikke har vært omtalt i norsk media før Taubøll nevnte dette på fredag.
- Trondheimsbaserte Kiona har blitt solgt for hele 2,5 milliarder kroner og dette har gått helt under radaren. Kiona består av fem proptechselskaper som ble slått sammen i 2021 og driver med energioptimalisering i bygg – i kjernen av proptech.
I tillegg trakk han frem Entra, Malling, Storebrand som sammen har laget et eget proptech-selskap for å følge opp leietakere.
Eksperter diskuterte om vi nå står på slutten av ulike løsninger innen SaaS og at mye av dette blir tatt over av AI-baserte konsepter. Det var enighet om at det nå er «adapt-or-die» for en rekke av plattformselskapene. Det er videre et tøft finansieringsmarked. Likevel har analyseselskapet Lerner and Associates sett at proptechselskaper som har grønne tall alle har opprettholdt sine høye verdsettelser gjennom krisen. Det trekkes også frem at de første proptech VCene i Europa fra 2015 har nå ti-doblet verdien på fondene sine.
Henter penger
For Finland fremholdt Good Ventures Ltd-partner, Anders Stenbäck, at flere selskaper henter penger.
- OneclickLCA hentet for eksempel nå 40 millioner euro nylig. Det er også nylig startet opp to nye greentech-fond i Finland, GreenCode.VC og Kvanted.com.
For Danmark trakk Michael Ambjørn, CEO Proptech Denmark og grunnlegger av flere større selskaper frem at Estatetool har hentet millioner og at bransjen er opptatt av bærekraft og tech.
- Flere av de store eiendomsselskapene har gått sammen og lansert et nytt verktøy for ESG-rapportering. Her står store selskaper som Thylander, Realdania, Realkredit Danmark og flere andre bak.
I Sverige dro Roger Toft frem at flere selskaper nå henter penger og Myrspoven hadde en god runde nylig hvor de fikk inn seks millioner euro.