DET NÆRMER SEG: I løpet av denne uken bestemmer Ida Wolden Bache og Norges Bank for hva de gjør 19. desember.
Foto: Glen Widing
Norske varer opp 5,2 prosent
Og nå øker kjerneinflasjonen igjen, for første gang på over ett år.
SSB-tall tirsdag morgen viser en total prisvekst i november på 0,3 prosent. Det seneste året har prisene steget med 2,4 prosent. Det får betydning får mange løpende leiekontrakter. Spesielt i kontormarkedet blir dette den generelle oppjusteringen av leieprisene for 2025.
Den underliggende årsveksten – kjerneinflasjonen – i november var på 3,0 prosent. Det er denne veksten Norges Bank er mest opptatt av når de skal fastsette styringsrenten. Det langsiktige prismålet er rundt 2 prosent. Det er første gang siden oktober i fjor at tolvmånedersendringen i kjerneinflasjonen øker.
Særlig strømprisene bidro til lavere prisvekst i november. Prisen på elektrisitet inkludert nettleie økte med 6,5 prosent fra oktober til november. Sammenlignet med november i fjor var prisen 10,5 prosent lavere i år.
– Strømprisene økte kraftig november i fjor, mens veksten i samme måned i år var mer forsiktig. Dermed dempes tolvmånedersveksten i KPI, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB i en pressemelding.
Lå for høyt
Norges Bank ventet en total årsvekst i november på 2,6 prosent. Kjerneinflasjonen ble beregnet til 3 prosent. Men både Handelsbanken og DNB Markets spådde en lavere årsvekst enn sentralbanken.
– Det eneste kortet Norges Bank hadde til å senke rentebanen ved desember-møtet er nå borte, sier seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets til DN.
DNB hadde innertier på total KPI, mens Norges Bank hadde det samme for kjerneinflasjonen.
Færre kutt
Handelsbanken skriver i en oppdatering at vi er nå i en situasjon hvor vi har mer fart i økonomien. Et ekspansivt budsjett som holder aktiviteten oppe. I rentebanen til Norges Bank fra september var det priset inn tre fulle kutt i 2025.
Det var stor sannsynlighet for et fjerde kutt. Nå ligger det mer an til to-tre kutt neste år. Handelsbanken tror fremdeles på at første rentekutt kommer i mars.
Matvareprisene var 4,1 prosent høyere enn for ett år siden. I oktober var årsveksten på 3,8 prosent. Prisene på klær og sko er derimot 1 prosent lavere enn de var i november 2023.
Over 4 prosentpoeng i forskjell
Det er som ventet store forskjeller i importert og innenlandsk prisstigning. Den importerte prisveksten er nede på 1,0 prosent fra november 2023. Prisene på norske varer er i perioden opp hele 5,2 prosent hvis vi holder energi utenfor. Vi må tilbake til juli sist gang årsveksten var over 5 prosent.
Prisene på importerte jordbruksvarer er 0,7 prosent lavere enn i november i fjor. Norske jordbruksvarer har derimot steget med 5 prosent i perioden.
Tjenester er lønns- og arbeidsintensive. Her har prisene økt med 3,9 prosent det seneste året. Husleie vekter tungt i konsumprisindeksen, ca. 20 prosent. Og årsveksten her er på 4,5 prosent. Det betyr at husleie alene bidrar med 0,9 prosentpoeng.
– Løpende husleiekontrakter kan justeres årlig med veksten i KPI. Høyere rentekostnader har sannsynligvis også ført til høyere husleier for nye kontrakter. Samlet er det ikke overraskende at fjorårets høye generelle prisvekst gjenspeiles i økte husleier nå, sier Espen Kristiansen.