Hvordan arkiverer man digitale tvillinger for bygg?
Det var fullt hus da Jotne EPM Technology, søsterselskap til Jotne Eiendom og del av Jotne Gruppen, inviterte til etableringsmøte for et nytt prosjekt knyttet til arkivering av data for digitale tvillinger og BIM.
Nye lovendringer kan få stor betydning for en rekke store virksomheter. Deltakere fra Avinor, Statsbygg, Forsvarsbygg og Statens Vegvesen diskuterte sine utfordringer med aktører som BuildingSmart, Arkivverket, Direktoratet for Byggkvalitet, Trondheim kommune, Standard Norge, KS med flere.
Interessen var så stor at Jotne EPM måtte flytte møtet ned i kantinen for å få plass til alle som ønsket å komme.
LES OGSÅ: Nye krav til digitale tvillinger av bygg
Etter en innledning fra Jorulv Rangnes fra Jotne EPM og Henrik Botten Taubøll fra advokatfirmaet Wiersholm, forklarte Frode Mohus, fagsjef i Statsbygg, sine tanker om en prosess knyttet til dette.
– Det er viktig at vi finner løsninger som trygger at filene er uendret og autentiske, og at informasjonen blir ivaretatt på en god måte.
Fagsjefen var opptatt av skillet mellom arkivering av modeller og lagring av modeller, og fremhevet at det er behov for gode løsninger knyttet til begge behovene.
Anne Mette Dørum, spesialrådgiver for forskning, innovasjon og digitalisering fra KS og Wenche Stiansen fra Trondheim kommune, fremhevet at bruken av BIM-modeller i kommunene allerede er godt i gang, og kom med flere eksempler.
– I Trondheim kommune har vi en oversiktsmodell av hele kommunen i 3D, i tillegg til en mer detaljert modell av de mest sentrale områdene av kommunen.
Hun kunne videre fortelle at Trondheim kommune var veldig opptatte av temaet, og spesielt hvordan man skal klare å bevare en “levende modell” av byen, altså en modell som oppdateres til enhver tid med de endringer som gjøres i byen, og hvordan dette skal lagres/arkiveres på en god måte.
LES OGSÅ: Kunstig intelligens endrer eiendomsbransjen
Fremtiden for Arkivverket har vært et tema og Erik Aaberg snakket om deres rolle i prosjektet og tanker rundt den nye arkivloven. Han kunne fortelle at selv om det er åpnet for arkivering av BIM-modeller, har de ikke fått inn en eneste slik modell.
– Det har vært mulig å levere IFC-filer til arkivverket i to år, men vi har fortsatt ikke mottatt en eneste fil.
Aaberg håper at dette vil endre seg nå som dette prosjektet settes i gang, og at arkivverket også skal bli bedre på å kommunisere løsninger for arkivering ut til de aktuelle brukerne. Han ser positivt på prosjektet som Jotne EPM Technology har satt i gang, et prosjekt som også Arkivverket har gitt sitt tilsagn til å bidra med støtte i.
Prosjektleder Jochen Haenisch fra Jotne EPM Technology var fornøyd med deltagelsen på etableringsmøtet, og gjorde det klart at han håper prosjektet kan bidra til gode løsninger for både lagring og arkivering av BIM-modeller.