STRT: Universitetet på Ås skal få mange nye leiligheter i tiden som kommer.

Ås får 800 studentboliger 

Kravet er at studenbyen skal bygges i massivtre.

Publisert Sist oppdatert

Backe har inngått en stor kontrakt med Studentsamskipnaden i Ås (SiÅs) i Akershus for å bygge rundt 800 boliger i studentbyen Pentagon. Med en totalramme på en milliard kroner er dette den største inngåtte enkeltkontrakten for både Backe-selskapet Backe Østfold og SiÅs. Første byggetrinn planlegges igangsatt i oktober, ifølge en pressemelding.

– Vi har jobbet frem et godt prosjekt, og har satt sammen et kompetent team med erfaring fra tilsvarende prosjekter og spisskompetanse på massivtre, sier daglig leder Johan Abrahamson i Backe Østfold.

Massivtre er et krav ved nybygg for SiÅs. Backe ønsker å bidra til lavest mulig karbonutslipp for prosjektet, og det har derfor vært viktig sikre kortreiste leveranser for de største innsatsfaktorene.

– Vi ønsker å tilby sertifisert tømmer fra norsk produsent. I tillegg har vi en klar målsetting om en svært god avfallssortering, hvor mest mulig ivaretas direkte til gjenbruk, påpeker Abrahamson.

Nytt og gjenbruk

Første byggetrinn får fire nye bygninger med totalt 8.160 kvadratmeter samt en kjeller på 2.698 og en ny trafostasjon. Videre skal det bygges ytterligere fire nye bygninger, mens sju gamle og rivningsklare bygg skal bygges opp på nytt.

– Som del av miljøuniversitet NMBU er det riktig for oss å bygge i massivtre. I tillegg er vi svært fornøyde med å gjenbruke all betongen i de sju byggene som er rene rivingsprosjekter. Her fjernes alt ned til betongkonstruksjonen, som så brukes som grunnlag for nybyggene. Det ligger en stor gevinst i å gjenbruke dette, forklarer  prosjektleder Ole C Semb i SiÅs.

Pentagon blir nært tilknyttet et etablert boligområde for studenter. Totalprosjektet vil øke samskibnadens tilgjengelige mengde studentboliger med 20 prosent, men det er uvisst når alt står ferdig.



Powered by Labrador CMS