MENER DET BYGGES FOR MYE: - Strengt tatt bygger vi i dag omlag dobbelt så mange boliger som befolkningsveksten rettferdiggjør, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen.

– Mange vil ut av kjøpskontraktene

Sjeføkonom Jan L. Andreassen mener det bygges flere boliger enn det befolkningen trenger.

Publisert Sist oppdatert

Mandag offentliggjorde Eiendom Norge den landsomfattende statistikken for boligprisene, som viser at prisene steg med 2,0 prosent i januar 2018. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,4 prosent. Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge karakteriserer utviklingen som svak, og slår fast at det er en fortsatt fallende trend i boligprisene i Norge.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen har sett på antallet igangsatte boliger og har satt dette opp mot befolkningsveksten. Han konkluderer med at tilveksten i antall boliger kan innebære at vi er i ferd med å bygge flere boliger enn det vi trenger.

– I fjor registrerte Statistisk sentralbyrå (SSB) drøye 35 000 igangsatte boliger. Utover dette tilkommer det ca 3500 boliger fra konverteringer av andre bygg til boliger. SSB måler ca 3500 boliger, altså like mange som kommer til fra renovering/ombygning, som revet eller fraflyttet, slik at vi netto havner på om lag 35 000 nye boliger som tilvekst. Mange av disse boligene har i seg en utleieenhet. Teller vi 5000 boliger som kan huse 2 husholdninger, fikk vi rom for 40 000 husholdninger i våre nye boliger i løpet av 2017, skriver Andreassen på sin egen blogg.

Han forklarer nærmere:

– Prognosesenteret og boligbyggerne har andre tall, men holder vi oss til SSB sin statistikk, har det dermed vært en solid tilvekst til landets boligbeholdning. Det i en situasjon hvor befolkningsveksten er raskt avtagende. Skal en tro SSB var befolkningsveksten i fjor om lag 38 000 personer. Ned fra 50-60 000 per år noen få år tilbake. Videre fall i befolkningsveksten ventes i år, gitt lavere fødselstall, færre asylsøkere og strengere krav til familiegjenforening.

LES OGSÅ: – Boligmarkedet kan snart friskmeldes

– Fortsetter vi dagens tempo vil vi bygge flere boliger enn det befolkningen øker. Det i et land hvor vi i gjennomsnitt har 2,1 beboere per bolig. Holder denne rate seg vil vi bygge noe mer enn det dobbelte av hva vi trenger med dagens trender for boligbygging og befolkningsvekst, skal en tro tallene fra SSB, sier Andreassen.

Salg av kontraktsposisjoner har vært en populær geskjeft de siste årene. Det ligger et betydelig antall kontraktsposisjoner for salg på Finn.no, og Andreassen peker på nettopp dét i forhold til utviklingen fremover:

– I makro tilføres det nå mer enn nok boliger sett i forhold til den ventede befolkningsvekst. Taster du inn «kontraktsposisjon» på Finn.no ser du bredden i de som angrer seg, og vil ut av sine kjøpskontrakter. Det er nok nye leiligheter i prosjekter som ble lansert da den spekulative fråde var som sterkest, som nå har størst fallpotensiale.

– Fremover vil mye avhenge av hva utbyggerne gjør, avslutter Andreassen.

LES OGSÅ: Stor sjanse for boligfall på mer enn 25 prosent (+)

Powered by Labrador CMS