Hanna Marcussen svarer på kritikken fra Øystein Aurlien. Foto: Roy Tjomsland.

Just do it!

Oslo er ikke fullstendig akterutseilt for omdømme og næringslivsvekst. Tvert imot har Oslo et levende og attraktivt bysentrum, og vi er kåret til en av de ti beste byene i verden å besøke.

Publisert Sist oppdatert

Byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen kommer med et svar på Øystein Aurliens kronikk som kritiserer Oslo kommune.

Øystein Aurlien skriver i en kronikk her i Estate tirsdag ”Oslo – we have a problem” at Oslo ikke har et godt fungerende sentrum og at aktørene ikke klarer å samarbeide om å utvikle byen vår, det er jeg uenig i.

Men først og fremst vil jeg berømme Aurlien for masse initiativ, utålmodighet og gode innspill gjennom mange år. Det finnes mange oppegående og fremoverlente mennesker som vil Oslo vel, både i og utenfor Oslo kommune – som han selv skriver i sitt innlegg her i Estate 23. oktober. Det er jeg glad for! Det trenger byutviklingen og det trenger Oslo.

Det er flere aspekter i Aurliens kronikk jeg gjerne vil diskutere, både her og i andre fora. For det første er jeg aldeles enig i at både Drammen, Fredrikstad og Liverpool har gjort mye riktig i byutviklingen og de har klart å snu negative trender gjennom godt fungerende samarbeid på tvers av sektorer, både privat og offentlig.

#Oslove

Jeg er uenig med Aurlien når han sier at Oslo er «fullstendig akterutseilt i omdømme og næringslivsvekst». Tvert imot har Oslo et levende og attraktivt bysentrum, Oslo vokser, turister strømmer til og Lonely Planet har akkurat kåret oss til en av de ti beste byene i verden å besøke i 2018. Sentrum tiltrekker seg nye næringer, gründere, nye shoppingkonsepter, flere kulturaktører – og vi har en raskt stigende turisttilstrømming. Vi ER på ballen – og det er jo også Aurlien selv, sammen med Visit Oslo, Oslo Handelstandsforening, NHO, Kvadraturforeningen og en rekke andre større og mindre initiativer, prosjekter, start ups og kunstprosjekter. På mange områder samarbeider vi godt og det skal vi fortsette med.

Hele sentrum i bruk

Det vi derimot må bli bedre på, er områdene i utkanten av den aktive bykjernen. I 2014 ble det gjennomført en bylivsundersøkelse som viste at det finnes noen områder som er lite brukt i sentrum, og at det er et stort potensiale for å gjøre byen enda bedre. Dette gjelder blant annet store deler av Kvadraturen, en fantastisk del av Oslo sentrum som har store muligheter for å bli mer attraktivt, spesielt for gående. Vi vil ta hele sentrum i bruk, og det jobber vi med på mange nivåer i Oslo kommune, blant annet gjennom Bilfritt byliv som jeg nå har tatt over ansvaret for. Ved å redusere arealet bilene opptar i sentrum, gir vi mer plass til byliv. Vi jobber både med konkrete endringer som flere sitteplasser, bedre belysning, og mer beplantning – men legger også mer langsiktige strategier for hvordan sentrum kan bli mer attraktivt på sikt. Jeg opplever også at vi har en god dialog med næringslivet gjennom blant annet samarbeidet Levende Oslo.

Når det er sagt, og som Aurlien også påpeker; det er ikke Oslo Kommune som skaper byliv. Vi kan legge forholdene til rette, men som i Drammen, Fredrikstad og Liverpool er det også i Oslo mulig for private krefter å gå foran og koordinere sin innsats. I byene Aurlien nevner har utviklingen startet på privat initiativ fra lokale gårdeier- og næringsforeninger, som setter spørsmål om vekst og utvikling av sentrum på dagsorden. Lokalt næringsliv og bylivsaktører organiserer seg i en sammenslutning, utvikler felles visjon og mål om en retning, konkretiserer innsats og finansiering, og får det offentlige med i samarbeidet. Det er to år igjen til 2019 og jeg gleder meg til å spille ball videre med Aurlien og alle andre Oslo-entusiaster!

Powered by Labrador CMS