Under Oslo Urban Arena i Folketeatersalen 21. september, holder Petter Stordalen et innlegg om hvordan hoteller kan bidra til god byutvikling.
– Jeg er imot biler i sentrum
Petter Stordalen oppfordrer eiendomsutviklere til å tenke på mer enn bygget sitt.
– En ting er krystallklart når det kommer til biler og byer – jeg er imot biler i sentrum! Jeg fatter ikke hvorfor det skal være en jævlig komplisert diskusjon, om hvor alle bilene hører hjemme, de hører i hvert fall ikke hjemme der, sa Petter Stordalen under åpningen av dag to av Oslo Urban Arena i Folketeatersalen 21. september.
– Hvem av dere vil ha bilene tilbake på Karl Johan, spør han, og svarer: «Ikke veldig mange.»
Temaet bilfritt sentrum kom opp i forbindelse med Gøteborgs gamle posthus på Drottningstorget, der hotellinvestoren har brukt 1,3 milliarder kroner på å forvandle et trafikkert område til byens nye samlingsted, med Clarion Hotel Post.
– Handelsstanden mener det er undergang hver gang du tar bort fire parkeringsplasser, eller lager en gågate, men de tar helt feil. Vi må selvfølgelig få på plass trafikkløsninger og kollektivtransport som kan ta seg av logistikken, men det er ikke veldig vanskelig. Byer er stort sett begrenset til mindre geografiske områder, og et bilfritt miljø er bra for hoteller, handel, og for alle byen, sier han og påpeker at posthuset ikke var særlig attraktivt før de kom dit. Det hadde stått tomt lenge og området var dødt. Stordalen klarte å snu Drottningstorget med hjelp av politikerne, og råder eiendomsutviklere til å spille på lag med dem.
– Få med deg politikerne. Jeg gikk til de som styrte byen og la frem planene mine, og en nøkkelspiller gjorde det mulig for oss å realisere alt det vi drømte om – legendariske Göran Johansson, sosialdemokrat som styrte Gøteborg, sier han, og forteller at de ønsket at posthuset skulle bli et senter for kommunikasjon, med terrasse på utsiden, og at folk skulle bruke hotellet.
– Det skulle være for alle, ikke bare for de som bodde der. 50 prosent av menneskene som er der, sover ikke der. I dag er Drottningstorget en oase for mennesker og ikke trafikk, og jeg ønsker at vi skal flytte enda mer av trafikken bort, og få syklene tilbake, sier han og påpeker at i dag er det helt normalt å sykle til jobb, noe ifølge han var lite sannsynlig for ti år siden.
Mer enn et bygg
Høsten 2014 ble det klart at Nordic Choice Hotels vant den internasjonalt ettertraktede hotell- og restaurantkontrakten på Brunkebergstorg sentralt i Stockholm.
– På Brunkebergstorg var det bare prostituerte, dop-dealere og en helt dø plass, det var et glemt torg midt i Stockholm. Vi vant konkurransen blant annet fordi vi snakket om alt vi ville skape utenfor bygget, og vår ambisjon var mye mer enn å lage et nytt hotell. Ambisjonen var å få Brunkebergstorg tilbake, forklarer han og legger til at de ønsket å skape den tredje plassen – plassen mellom hjemmet og kontoret. Et sted med liv, restauranter, barer og hoteller.
– Jeg er lei av alle kjedehotellene, det er for lite utvikling av nye unike konsepter. Og vår ambisjon var å ha to unike konsepter på Brunkebergstorg, og lage et nytt powersenter mitt i Stockholm, sier han.
Og det har han fått til, nå står prestisjehotellene At Six og Hobo klare.
– Hotell er en del av det offentlige rom, og vårt ansvar stopper ikke ved hotelltrappa, det går utover det, understreker han.
Tenk større
– Det er ikke sånn som du tror, at de fleste tenker for stort, de fleste tenker for smått, de tenker kun på det de holder på med, uten å tenke hva det betyr for området rundt. Når jeg så Barcode for første gang, syntes jeg ikke at det var så imponerende i forhold til de som er etablert der, og det var kaldt. Det blir bedre, men de glemte at førsteetasjene og områdene rundt er viktige. Det er ikke nok å ha endeløse greier med fontener og sånt, det må være masse folk der, det er folk som er viktig og skaper et pulserende liv. Derfor elsker jeg det som har skjedd på Aker Brygge og Tjuvholmen, påpeker han.
Stordalen mener at eiendomsutviklere skal skape fremtidens møteplasser, og at dagens byer vil se helt annerledes ut i tiden som kommer.
– Det kommer til å bo flere mennesker i byene, det kommer til å være en annen måte å bruke dem på. Ikke tenk kun at dere bygger ett nytt bygg, dere skal også gjøre noe for byen. Mange av utviklerne har vært flinke til det, og gi tilbake. Glem aldri at vi skal leve i byene, byene er for dere, for menneskene. Tenk stort – lykke til, avslutter han.