EIENDOM MED EN TVIST: Antallet eiendomsrelaterte tvister har vist en sterk økning de siste årene – og trenden viser fortsatt økning, spesielt innen entreprise. (Ill. foto)
Sterk økning i eiendomskrangler
Det er frisk oppgang i antall eiendomstvister. Advokatene i BA-HR forventer høyt konfliktnivå også i tiden fremover.
Advokatene Øystein Myre Bremset og Sam E. Harris i BA-HRs eiendomsgruppe håndterer eiendomsrelaterte tvister for mange klienter. Det er lite som tyder på at advokatene blir arbeidsledige med det første.
Annonse
– Har det vært mange eiendomstvister i første halvdel 2017?
Annonse
– Jo takk, første halvår var svært travelt, sier advokat Øystein Myre Bremset.
TVISTEADVOKAT: Øystein Myre Bremset.
– Vi har merket en stadig økning i antall tvistesaker de siste årene. Denne oppgangen har fortsatt inn i 2017, og ser ut til å vedvare også fremover. Vi har nå utvidet kapasiteten slik at vi er ni advokater og advokatfullmektiger som hovedsakelig arbeider med eiendomsrelaterte tvistesaker, herunder entreprise som det største enkeltområdet, og det ser ut til at vi må utvide ytterligere i årene fremover.
Annonse
– Er det noen av årets rettssaker dere ønsker å trekke frem?
– Sam var i Høyesterett med en sak her i vår. Jeg skal ha en sak i Høyesterett i oktober sammen med advokat Sofie Komissar, og Sam fikk akkurat beskjed om ankebehandling i Høyesterett i den mye omtalte Zachariasbryggen-saken. Dermed blir det tre saker i Høyesterett for oss i år, mot to i fjor. For oss prosedyreadvokater er det stas at vi kan være med på å påvirke rettsutviklingen ved jevnlig å føre saker for Høyesterett, sier Bremset.
– Ellers var nok vårens høydepunkt for min del den fjerde og siste runden i Reitan-saken, hvor jeg fikk god hjelp i retten av trønderkollega Martin Aspaas. Saken endte omsider med full seier til Reitan. Saken ga også viktige prinsipielle avklaringer i relasjon til flere av bustadoppføringslovens regler, og får betydning for alle nordmenn, ikke bare trøndere, fortsetter Bremset.
TVISTEADVOKAT: Sam E. Harris
– For min del har våren gått med til flere arbeidskrevende enkeltsaker. Blant annet tomtefeste har vært et gjennomgående tema, sier Harris.
– Hvordan ser fremtiden ut?
– Høsten blir svært travel, sier Bremset.
– Vi gir løpende råd til byggherrer i flere av Norges største byggeprosjekter. Det er både interessant og arbeidskrevende. Det er mye vanskelig kontraktsjuss i slike byggeprosjekter, og de dyktigste byggherrene bruker advokater løpende underveis.
– For øvrig har jeg har en eiendomstvist som skal opp i retten om et par uker. Saken handler om forståelsen av en opsjonsavtale, og klienten er saksøkt for 140 millioner kroner. Deretter har jeg en sak i oktober hvor klienten er saksøkt for 30 millioner kroner av en leietaker som ikke fikk det lokalet han ønsket seg.
I oktober skal jeg også i Høyesterett med en sak som handler om forståelsen av løsningsrettsloven § 6. Lovbestemmelsen gir forkjøpsretter en maksimal levetid på 25 år, og spørsmålet er om en av unntaksreglene som gir forkjøpsretter evig liv kommer til anvendelse. November og desember går med til en tre ukers sak som handler om mangler ved en eiendom, sier Bremset.
– For min del vil det særlig være entreprise, ekspropriasjon og mer tomtefeste, som vil fylle opp høsten, legger Harris til.
– Er det noen sakstyper dere ser mer av enn andre?
– I det siste året har vi sett en rekke leietvister av ulike slag. Utleier og leietaker er uenige om alt fra hvorvidt leieavtale er inngått, hva leieobjektet skal inneholde, hva leieobjektet skal kunne benyttes til, hvordan leieobjektet skal se ut ved fraflyttingen og mye annet, sier Bremset.
– En gjenganger i entreprisetvistene er at det oppstår forsinkelser, og at partene er uenige om hvem som bærer risikoen for forsinkelsen. Entreprenøren krever fristforlengelse og sine merutgifter som følge av forsinkelsen dekket, mens byggherren på sin side krever erstatning/dagmulkt av leverandøren som følge av forsinkelsen. Partene er som regel helt uenige om hva som er de bakenforliggende årsakene til forsinkelsene, og vi må forsøke å rekonstruere hva som faktisk har skjedd, og hva som lar seg bevise i retten, avslutter Harris.