SNUDDE: Profesjonelle utbyggere må tilpasse seg på andre måter for å unngå at merverdiavgift blir en kostnad i eiendomsutviklingsprosjekter, etter at Skattedirektoratet nå dementerer en tidligere bindende forhåndsuttalelse, skriver artikkelforfatterne. På bildet Skattedirektoratets direktør Hans Christian Holte.
Fradragsnekt for MVA på vann- og avløpsanlegg
Skattedirektoratet publiserte 8. mai et fellesskriv hvor skattekontorene instrueres å se bort fra en tidligere bindende forhåndsuttalelse som åpnet for fradragsrett for merverdiavgift på kostnader til bygging av vann- og avløpsanlegg.
Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen og KristinThjømøe
Etter merverdiavgiftsloven § 2-3 femte ledd kan private utbyggere av vann- og avløpsanlegg (“VA-anlegg”) søke om frivillig registrering i Merverdiavgiftsregisteret, og dermed oppnå fradragsrett for merverdiavgift på oppføringskostnadene.
Annonse
Bakgrunnen for ordningen er at merverdiavgiftsregelverket gir ulik avgiftsbelastning ved privat og kommunal utbygging av VA-anlegg. Ved privat utbygging og oppgradering av anlegget er merverdiavgiften en del av kostnaden fordi det ikke foreligger fradragsrett. Etter at anlegget er ferdigstilt blir det vanligvis overført til kommunen som heller ikke oppnår fradrag/kompensasjon for merverdiavgift betalt av den private utbygger.
SENIORADVOKAT: Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen.
Annonse
Dersom kommunen derimot anskaffer VA-anlegget selv, foreligger det fradrags-/kompensasjonsrett. For å oppnå en mer lik avgiftsbelastning i disse tilfellene er det åpnet for at privat utbygger kan bli frivillig registrert i Merverdiavgiftsregisteret.
Det er ingen beløpsgrense for registrering og det kreves ingen omsetning, noe som vanligvis er et kriterium for å bli registrert i Merverdiavgiftsregisteret. Tvert imot er det et krav at utbyggingen skjer “utenfor næring”. Bestemmelsen er derfor i praksis en ren refusjonsordning for merverdiavgift.
Annonse
Kravet om at utbyggingen skjer i “utenfor næring” innebærer at en utbygger som står for oppføring av bygg eller anlegg for salg, og som ved dette driver næringsvirksomhet, ikke vil kunne benytte seg av ordningen. Det har vært noe uklarhet knyttet til om kravet gjelder for hver enkelt utbygger som sådan, eller om utbygger kan benytte seg av ordningen ved å etablere et eget selskap som kun har til formål å bygge et VA-anlegg.
I en bindende forhåndsuttalelse datert 11. august 2015 ga Skattedirektoratet aksept for en slik tilpasning – altså at profesjonell utbygger kunne opprette et eget selskap til å forestå bygging av et VA-anlegget og at selskapet ville oppfylle vilkårene for frivillig registrering i Merverdiavgiftsregisteret med rett til fradrag for merverdiavgift på byggekostnadene.
ADVOKATFULLMEKTIG: Kristin Thjømøe.
Denne forhåndsuttalelsen åpnet for avgiftsplanlegging i eiendomsutviklingsprosjekter ved opprettelse av egne single purpose selskaper for bygging av VA-anlegg, for å oppnå fradragsrett for merverdiavgift på byggekostnadene. Dette kunne innebære en betydelig kostnadsbesparelse for eiendomsutviklere/utbyggere som i utgangspunktet ikke har fradragsrett for merverdiavgift på bygging av infrastruktur som skal overføres til kommunen.
Parkert av SkattedirektoratetMuligheten for slik avgiftsplanlegging er nå parkert av Skattedirektoratet i fellesskrivet av 8. mai, hvor det heter: “Etter Skattedirektoratets vurdering fremstår det som klart, […], at ordningen med frivillig registrering kun gjelder utbygging i privat regi og at næringsutbygging ikke skal være omfattet. Den rettsoppfatning som er lagt til grunn i nevnte bindende forhåndsuttalelse støttes verken av lovens ordlyd eller forarbeider, og kan ikke legges til grunn i andre saker.” Dette kom nok som en ubehagelig overraskelse for utbyggere i pågående og planlagte eiendomsutviklingsprosjekter som er basert på at man vil oppnå en avgiftsbesparelse i tråd med det som følger av den tidligere forhåndsuttalelsen.
Utbyggere må fremover innrette seg på andre måter for å unngå at merverdiavgift på bygging av VA-anlegg blir en kostnad. Nærliggende alternativer vil kunne være anleggsbidrags- eller justeringsmodellen. Sistnevnte beror imidlertid på utfallet av den såkalte Avinor-saken.
Et godt råd er å foreta en grundig vurdering av prosjektets avgiftsmessige sider på et tidlig stadium, slik at man unngår ubehagelig overraskelser og unødvendige kostnader knyttet til merverdiavgift i eiendomsutviklingsprosjektet.
Om artikkelforfatterne:Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen er senioradvokat i advokatfirmaet Thommessen. Kristin Thjømøe er advokatfullmektig i advokatfirmaet Thommessen. Begge er tilknyttet firmaets eiendomsutviklingsgruppe.