Artikkelforfatterne er Kaare Andreas Shetelig og Erik Sverdrup Mår i Wikborg Rein.

Ukens Tips: Eldre oljetanker

Det er ikke uvanlig at det er installert ubrukte oljetanker tilknyttet eldre bygninger, noe som både kan medføre fare for forurensning og ekstra kostnader for eier. Ettersom oljefyring blir mindre og mindre utbredt er det etter hvert svært mange eldre oljetanker som ikke lenger er i bruk.

Publisert

Oljetanker for fyringsolje og parafin medfører fare for lekkasjer. Oljeforurensning fra slike tanker kan utgjøre en miljørisiko – og ikke minst – en helserisiko i form av spredning av flyktige forbindelser og luktproblemer inne i rammede lokaler og risiko for spredning av olje til drikkevannsbrønner og ellers i grunnen.

Alle som eier, driver, leier eller på annen måte påvirker miljørisiko for tanker som inneholder farlige stoffer, væsker eller gasser, har i henhold til forurensningsloven en generell plikt til å unngå forurensning og en generell plikt til å stanse, fjerne eller begrense forurensning når den inntrådt. Tilsvarende kan det foreligge plikt til å fjerne avfall som enten er farlig for miljøet eller er skjemmende for omgivelsene.

For nedgravde oljetanker har eieren et ansvar for at denne er i forsvarlig stand. Eierne plikter å utbedre eller fjerne tanken før den utgjør noen risiko for forurensning. I henhold til forurensningsforskriften § 1-8 skal nedgravde oljetanker som er permanent tatt ut av bruk tømmes og graves opp. Kommunen kan i særlige tilfeller gi tillatelse til at tanker som permanent tas ut av bruk, rengjøres og fylles med sand, grus o.l. Dette krever imidlertid særskilt søknad og tillatelse samt påfølgende dokumentasjon på at tilstrekkelig sikring er gjennomført. Særlige grunner kan for eksempel være at fjerning av tankene er forbundet med uforholdsmessige kostnader eller at forurensningsrisikoen er lav. Det er viktig at påfyllingsanordningen fjernes eller sikres for å unngå utilsiktet påfylling.

For oljetanker som ikke er nedgravd, men som er installert i kjellere eller lignende (overgrunnstanker), er eiers plikter regulert i forurensningsforskriftens kapittel 18 (den såkalte tankforskriften). Tankforskriften gjelder imidlertid bare oljetanker med kapasitet på 10 m3 eller mer. For mindre tanker vil det kun være den alminnelige plikten til å unngå forurensning som gjelder. For tanker som er omfattet av tankforskriften er det ikke en særskilt plikt i forskriften til å fjerne eller sanere oljetankene når disse permanent tas ut av bruk, men det er viktig å være klar over at eier likevel har en rekke løpende plikter hva gjelder miljørisikovurdering, teknisk tilstand og vedlikehold, rutiner for drift, overvåking, beredskapsplaner, etc., slik at det for eier økonomisk sett kan lønne seg å finne en permanent løsning for fjerning av tanken dersom denne ikke lenger er i bruk.

Det er også et økonomisk aspekt i dette, ettersom kostnadene for å fjerne forurensede masser ved en lekkasje kan bli svært høye.

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Kaare Andreas Shetelig er partner i Wikborg Rein og er leder for firmaets fagområde for tvisteløsning.

Erik Sverdrup Mår er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/StudioB13

Powered by Labrador CMS