FORVENTER FORTSATT STERK ETTERSPØRSEL: – Vi forventer at den sterke etterspørselen etter nordisk eiendom vil fortsette i 2017, sier Bård Bjølgerud, administrerende direktør og partner i Pangea Property Partners.
Rekordhøyt transaksjonsvolum i Norden
Volumet i det nordiske markedet for næringseiendom satte rekord i 2016. Dette står i kontrast til en generelt svak utvikling i det europeiske markedet etter Brexit.
Transaksjonsvolumet i det nordiske eiendomsmarkedet vil passere 400 milliarder kroner (43 milliarder euro) i 2016, ifølge nye tall fra Pangea Property Partners. Dette er en økning på 8 prosent fra 2015 og det høyeste nivået noen sinne i det nordiske markedet.
Annonse
– Det nordiske eiendomsmarkedet vokser nå mot 20 prosent av det totale europeiske markedet. Med mer enn 6 prosent av total eiendomsmasse omsatt er dette trolig den mest likvide regionen i Europa, sier Bård Bjølgerud, administrerende direktør og partner i Pangea Property Partners.
Annonse
Veksten er primært drevet av det svenske markedet, som er ventet å nå et transaksjonsvolum på 22,2 milliarder euro i 2016. Dette er en økning på 42 prosent fra i fjor og første gang det svenske markedet overgår det forrige rekordvolumet fra 2007. De finske og danske markedene viser også god vekst, og Finland satte ny rekord. Volumet i Norge utgjør 68 milliarder kroner.
Dette er markert ned fra et eksepsjonelt år i 2015. Norge er likevel fortsatt det nest største markedet i Norden, og transaksjonsvolumet for 2016 er det neste høyeste i historien. Dessuten er antallet transaksjoner i Norge i 2016 høyere enn i 2015.
BOLIGBOOM: – Den heteste sektoren i år er definitivt bolig, og dette gjenspeiler situasjonen i det underliggende markedet, preget av boligmangel og økende priser, sier sier Mikael Söderlundh, analysesjef og partner i Pangea Property Partners.
Den største sektoren i 2016 er boligbygg, som står for 29 prosent av det nordiske transaksjonsvolumet, etterfulgt av kontorbygg, som står for 27 prosent, og detaljhandel, som står for 18 prosent. Den gjennomsnittlige transaksjonsstørrelsen økte fra rundt 43 millioner euro til rundt 46 millioner euro.
– Den heteste sektoren i år er definitivt bolig, og dette gjenspeiler situasjonen i det underliggende markedet, preget av boligmangel og økende priser. Segmentet er blitt bredere, med kjøpere også for eiendommer utenfor prestisjeområder, samt utvikling- og konverteringsprosjekter, sier Mikael Söderlundh, analysesjef og partner i Pangea Property Partners.
Når det gjelder investorkategorier, er børsnoterte eiendomsselskaper og institusjoner de viktigste nettokjøperne, noe som viderefører en trend man har sett i tidligere år, mens eiendomsfond er betydelig nettoselgere. Private selskaper og offentlig sektor, blant annet kommuner, er også nettoselgere i 2016. Andelen utenlandske kjøpere i Norden har gått ned til 23 prosent, fra 36 prosent i 2015. I Norge har andelen gått ned fra 34 til 12 prosent.
– Vi ser fortsatt sterk interesse fra internasjonale investorer, men konkurransen er hard, med lavere løpende avkastning fra eiendom i alle sektorer og mange aktive nordiske investorer, legger Söderlundh til.Den største kapitalinngangen til det nordiske eiendomsmarkedet i 2016 kommer fra USA, Tyskland, Sveits og Storbritannia. Blant de nordiske landene, er Finland det mest populære målet, med mer enn 50 prosent utenlandske kjøpere i 2016.
I 2016 har Pangea Property Partners vært rådgiver ved rundt 50 transaksjoner med en underliggende eiendomsverdi på 66 milliarder kroner, noe som gir en nordisk markedsandel på rundt 16 prosent. I Sverige og Norge, firmaets kjernemarkeder, er markedsandelen rundt 22 prosent. Firmaet bistod med tre av de seks største nordiske transaksjonene i 2016, for eksempel Castellum oppkjøp av Norrporten, Nordens største eiendomstransaksjon siden 2008, og de påfølgende betydelige salgene til Diös fra samme portefølje, samt Slättö Förvaltnings oppkjøp av boligprosjekter fra Magnolia Bostäder.
I Norge har Pangea Property Partners blant annet bistått Norwegian Property med salg av tre kontoreiendommer på Skøyen til Entra for 2,5 milliarder kroner, ICAs salg av 58 butikker til UNION Real Estate Fund II for 2,1 milliarder kroner og Nordea Livs salg av Åsane storsenter til Olav Thon Eiendomsselskap for 2,0 milliarder kroner.
– Gjennom de siste årene har vi utnyttet vårt internasjonale nettverk og bistått ved mange av de største eiendomstransaksjoner i Norden, noe som har ført til en økning i gjennomsnittlig transaksjonsstørrelse. Men vår lokale markedskunnskap gjør at vi også blir valgt som rådgiver på mindre og mellomstore transaksjoner, og vår aktivitet har vært bredt sammensatt når det gjelder både segmenter og geografi. Jeg er veldig glad for at vår komplette transaksjonsstøtte for det nordiske eiendomsmarkedet nå er så godt etablert i markedet, sier Bård Bjølgerud.
– Vi forventer at den sterke etterspørselen etter nordisk eiendom vil fortsette i 2017, drevet av stabil makroøkonomi, vekst i leiemarkedet og at mange investorer restrukturere porteføljene sine. Men aktiviteten kan komme til å avta noe som følge av begrenset tilbud i kjernesegmentet og frykt for dyrere finansiering, legger Bjølgerud til.