MVA-DRAMA: - Skattedirektoratet trekker tilbake sine tidligere uttalelser som har dannet grunnlaget for praksisen hvor det er innrømmet fradragsrett ved salg av eiendom og eiendomsselskaper. Praksisen har vart fra det ble innført MVA på tjenester og frem til nå, altså ca 15 år, sier senioradvokat Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen.
Skattedirektoratet trekker tilbake egne uttalelser
Skattedirektoratet har 20. desember 2016 sendt et informasjonsbrev til skattekontorene om at tidligere fortolkningsuttalelser som åpner for fradragsrett for MVA på transaksjonskostnader knyttet til salg av eiendom og aksjer i selskaper som eier eiendom, trekkes tilbake. I uttalelsen legges det til grunn at det ikke er fradragsrett for MVA på kostnader knyttet til slike transaksjoner som er unntatt fra merverdiavgiftsloven.
Bakgrunnen for Skattedirektoratets informasjonsbrev er at Høyesterett i den såkalte Telenor-dommen (Rt. 2015 s.652) kom til at det ikke forelå fradragsrett for MVA på transaksjonskostnader knyttet til salg av selskaper, selv om selskapet inngikk i fellesregistrering med selger.
Etter dommen sendte Finansdepartementet et brev til Skattedirektoratet hvor departementet ga uttrykk for at Telenor-dommen måtte forstås slik at det ikke foreligger fradragsrett for MVA på kostnader knyttet til transaksjoner som er unntatt fra merverdiavgiftsloven. Finansdepartementet instruerte Skattedirektoratet om å legge dette synet til grunn i praksis fremover.
Les også: – Synspunktet i Telenor-saken kan ikke overføres til eiendomsbransjen
Skattedirektoratet endret imidlertid ikke omtalen av fradragsretten i den såkalte Merverdiavgiftshåndboken, som gir uttrykk for at gjeldende forvaltningspraksis er at det skal gis fradrag for MVA på transaksjonskostnader knyttet til salg av eiendom og aksjer i selskaper som eier eiendom. I stedet kommer det til uttrykk i siste utgave av håndboken at rekkevidden av Telenor-dommen er uklar. I Telenor-saken prosederte også staten på at praksisen for å innrømme fradragsrett ved salg av eiendom og eiendomsselskaper var begrunnet i spesielle hensyn som ikke kunne tillegges vekt i andre tilfeller. Staten ga ikke uttrykk for at praksisen var feil.
Klagenemnda for merverdiavgift videreførte sin praksis for å innrømme fradragsrett ved salg av eiendom og eiendomsselskaper, helt frem til og med avgjørelsene i sitt siste møte 30. juni 2016. Finansdepartementet har besluttet å saksøkte klagenemnda i en av disse sakene for å prøve spørsmålet om det foreligger fradragsrett for MVA ved salg av eiendomsselskaper.
Siste nytt i dette “MVA-dramaet” er altså at Skattedirektoratet trekker tilbake sine tidligere uttalelser som har dannet grunnlaget for praksisen hvor det er innrømmet fradragsrett ved salg av eiendom og eiendomsselskaper. Praksisen har vart fra det ble innført MVA på tjenester og frem til nå, altså ca 15 år. Spørsmålet er derfor om det foreligger en festnet praksis som ikke kan endres uten en endring av loven. Høyesterett har nylig i en annen MVA-sak lagt til grunn at praksis over en periode på 10 år innebærer en festnet rettstilstand.
Det er således ingen grunn til å akseptere at Skattedirektoratets endrede oppfatning skal få betydning for saker som gjelder forhold tilbake i tid, og det er i beste fall usikkerhet om den kan tillegges vekt i saker fremover.
Bjørn Christian Lilletvedt Tovsen er senioradvokat i Advokatfirmaet Thommessen AS
Les også: Salg av eiendomsselskaper – vær godt forberedt
Les også: Nytt moms-direktiv
Les også: Ny uttalelse snur opp ned på MVA-praksis