Mangel på gode objekter
Den største hindringen i det norske transaksjonsmarkedet er mangelen på gode objekter.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
CBRE er ute med en markedsoppdatering per første halvår for det norske eiendomsmarkedet og tar naturlig nok for seg transaksjonsmarkedet. Og i oppdateringen konstaterer altså CBRE at mangelen på de virkelige gode objektene til salgs – investment grade-eiendommer – er det som hemmer markedet mest.
Anne-Helene Mortensen i DNB Næringsmegling var inne på noe av det samme da hun gjorde opp status for markedet så langt i 2016. CBRE skriver i oppdateringen at i tillegg preges transaksjonsmarkedet av de høye fjorårsvolumene og yieldnedgangen.
Vil ha noe ekstraDet øker selgers prisforventninger og gir utfordringer i den øverste enden av markedet. Etterspørselen fra både lokale og utenlandske investorer er fortsatt til stede. Det gjelder spesielt etterspørsel etter eiendommer med utviklingspotensial, såkalt value added.
Økte finansieringskostnader var en utfordring i transaksjonsmarkedet i begynnelsen av 2016 og ga en treg start på året, men finansieringskostnadene har nå stabilisert seg. CBRE mener likevel at bankene er mer forsiktige med utlånene enn de var i første halvdel av 2015.
CBRE talte for øvrig opp 26 milliarder kroner i volumer for første halvår, som stemmer bra med andres anslag. Fordelt på 86 transaksjoner over 50 millioner kroner, tilsvarer det en gjennomsnittlig transaksjon på 302 millioner kroner.
Litt høyere antall85 prosent av transaksjonene er ifølge CBRE på under 500 millioner kroner, mens ni stykker har ligget mellom en halv milliard og 1 milliard kroner. Og, antall transaksjoner i første halvår er faktisk noe høyere enn i tilsvarende periode i fjor (81), men gjennomsnittstransaksjonen er klart lavere. I fjor trakk store enkelttransaksjoner opp.
CBRE har ellers 4200 kroner kvadratmeteren som et representativt nivå for toppleiene i kontormarkedet i Oslo, altså prime rent, og 4,25 prosent for prime yield. Eiendomsrådgiveren har i første halvår registrert 4290 kroner kvadratmeteren som den dyreste inngåtte leiekontrakten, men det er ned fra 4735 kvadratmeter i første halvdel av 2015.
Høyere absorpsjonKontorledigheten i hovedstaden anslås til 7,6 prosent. Ledighetsraten er på vei nedover, det samme er ferdigstillelsene, som i første halvår estimeres til moderate 35 100 kvadratmeter. Arealabsorpsjonen er på vei opp og utgjorde i årets seks første måneder 344 000 kvadratmeter. Det er en økning på 68 000 kvadratmeter, 24 prosent, sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.
Oslo sentrum står ifølge CBRE for 34 prosent av arealabsorpsjonen, tilsvarende118 500 kvadratmeter. Ytre deler av Oslo vest, prestisjeområdet CBD og Nydalen har også en god absorpsjon.
Det er primært større leide arealer som driver opp tallene, gjennomsnittskontrakten har økt med 29 prosent fra 750 kvadratmeter i første halvadel av 2015 til 970 kvadratmeter i samme periode i år.