VIKTIG: - Det er viktig at utleiere har et bevisst forhold til trusselen fra e-handel ved inngåelse av nye leiekontrakter, sier advokat Thomas Rindahl Håkonsen partner i Advokatfirmaet DLA Piper.

– Utleiere må tenke nytt

E-handel vokser i rekordfart og spiser stadig større del av den tradisjonelle varehandelen. Dette representerer en reell trussel for utleiere av enkeltstående retail-lokaler og kjøpesentre.

Publisert Sist oppdatert

– Det er viktig at utleiere tenker nytt og har et bevisst forhold til trusselen fra e-handel ved inngåelse av nye leiekontrakter, mener advokat Thomas Rindahl Håkonsen partner i Advokatfirmaet DLA Piper.

Netthandelen spiser av utleiers marginerSammen med Pål Martin Fosdal, administrerende direktør i NCM Development AS, har DLA Piper samlet enkelte aktører innen retail bransjen til et diskusjonsforum for å diskutere hvordan gårdeiere bør forholde seg til trusselen fra e-handel.

– Vi har fulgt tematikken nøye, både nasjonalt og internasjonalt, og registrerer at mange små og store gårdeiere ikke har tatt innover seg hvordan den økende netthandelen spiser av utleiers marginer. Dette til tross for at butikker har måttet legge ned grunnet konkurrerende netthandel. Vi registrerer også et stadig økende antall butikker som går over til å bli rene utstillingsvinduer for nettbutikkene, sier Pål Martin Fosdal.

Les også: Thon vil ha flere butikker på svenskegrensen

Les også: Satser 250 millioner kroner på utvikling av kjøpesenter i Drammen

– Problemet er at leiekontrakten på en statisk måte regulerer forholdet mellom utleier og leietaker i en situasjon hvor én ting er sikkert; det vi avtaler i dag vil ikke nødvendig vis passe om 10 år. Tradisjonelt har mange utleiere sett på minimumsleien som en oppstartsleie som kun gjelder de første årene inntil omsetningsleien slår inn. Dessverre tror jeg mange utleiere må belage seg på at minimumsleien blir deres eneste leie. Utleiere bør derfor tenke annerledes både med hensyn til lengde på kontrakten, muligheter for reforhandling og oppsigelse i løpet av leieperioden, m.v. Og ikke minst; – minimumsleien må legges på et nivå som utleier kan leve med leietiden ut, sier Thomas Rindahl Håkonsen.

Internasjonale trenderSom et globalt advokatfirma med kontorer i over 30 land har DLA Piper en mulighet til å samle erfaringer og trender fra hele verden.

– Vi ser at retailmarkedet utvikler seg forskjellig. I enkelte miljøer er trenden kortere leiekontrakter, mens andre legger opp til høyere minimumsleier der omsetningsleie nærmest fremstår som en bonus for utleier, sier Thomas Rindahl Håkonsen. Trusselen fra e-handel handler imidlertid ikke bare om fastsettelsen av leien, men også om at utleiere må sørge for at leiekontrakten gir fleksibilitet til å møte kommende trender i løpet av leieperioden.

Les også: Vekst i shopping

Utleiekontrakter som tåler morgendagens utviklingNCM Development og DLA Piper har allerede gjennomført et oppstartsmøte med bransjeorganisasjoner, sammen med flere av bransjens største utleiere innen retail. Innen kort tid vil det første møtet i diskusjonsforumet avholdes, hvor også utleie- og transaksjonsmeglere er påmeldt. Tanken er å få deres innspill på hvordan både utleiere og deres rådgivere bør tenke for å ivareta utleiers verdier på best mulig måte.

– Tilbakemeldingene på initiativet har vært svært positive og vi har grunn til å tro at alle sentrale utleieaktører kommer til å ønske å delta i diskusjonsforumet, sier Pål Martin Fosdal.

Diskusjonsforumets konklusjoner kommer til å bli presentert på Estate Medias retailseminar høsten 2016 som arrangeres i samarbeid med NCM Development, der Thomas Rindahl Håkonsen er invitert som foredragsholder.

Les også: Her kommer Norges største kjøpesenter

 

Powered by Labrador CMS