VIKTIG AVGJØRELSE: - Dette er en prinsipiell og viktig avgjørelse for eiendomsbransjen, sier advokat Are Fagerhaug i Advokatfirmaet Selmer om en ny avgjørelse fra Klagenemnda for merverdiavgift.
Fortsatt fradragsrett for mva på transaksjonskostnader
I en ny avgjørelse fra Klagenemnda for merverdiavgift fastslår nemnda at Skatteetaten ikke hadde rettslig grunnlag for å nekte fradrag for merverdiavgift på transaksjonskostnader ved salg av fast eiendom som hadde vært til bruk i avgiftspliktig utleievirksomhet.
Etter at Høyesterett i juni 2015 nektet Telenor ASA fradragsrett for merverdiavgift på kostnader ved salg av aksjene i et av sine fellesregistrerte datterselskaper, har det hersket usikkerhet om hvilken betydning avgjørelsen skal få retten til fradragsrett for merverdiavgift ved salg av fast eiendom og eiendomsselskaper.
– Fram til dette tidspunkt var det etablert en fast praksis hvor det ble innrømmet fradrag for merverdiavgift på kostnader både ved salg av eiendom direkte og ved salg akser i single purpose selskaper som inngikk i en avgiftsrettslig fellesregistrering med selger, sier advokat Are Fagerhaug i Advokatfirmaet Selmer.
Endret praksis fra skatteetaten– Etter Telenor-dommen kan det synes som om Skatteetaten har snudd opp/ned på denne praksisen, hvor de har begynt å nekte fradrag for merverdiavgift på kostnader knyttet til eiendomstransaksjoner og begrunnet dette i Telenor-dommen, fortsetter Fagerhaug.
Dette er også kommet til uttrykk i et brev fra Finansdepartementet fra 1. september 2015 hvor det anføres at det bare er i tilfeller hvor transaksjonen ikke har noen egenverdi, at det kan innrømmes fradrag når transaksjonen i seg selv er unntatt avgiftsplikt.
Les også: – Synspunktet i Telenor-saken kan ikke overføres til eiendomsbransjen
Et eksempel på Skatteetatens endrede praksis, er en sak hvor Skatt øst i august 2015 vedtok å tilbakeføre all merverdiavgift som et eiendomsselskap hadde krevd fradrag for i forbindelse med salg av en eiendom som hadde vært fullt ut benyttet i avgiftspliktig utleievirksomhet. Skattekontorets begrunnelse for å nekte fradrag var at salget av eiendommen i seg selv var unntatt merverdiavgift, og at Høyesteretts avgjørelse i Telenor-dommen tilsa at det i slike tilfeller ikke var fradragsrett for merverdiavgift på kostnadene.
Les også: Salg av eiendomsselskaper – vær godt forberedt
Les også: Sjekkliste for konvertering fra næring til bolig
Ikke rettslig grunnlag for å nekte fradragSkattekontorets avgjørelse ble klaget inn til Klagenemnda for merverdiavgift som kom med sin avgjørelse 18. april 2016 (KMVA 8884). I avgjørelsen slår klagenemndas flertall (4 mot 1) fast at skattekontorets syn er uriktig og mangler støtte i rettskilder og praksis, og opphevet vedtaket om etterberegning. Klagenemnda uttaler videre at Telenor-dommen ikke gir grunnlag for en generell praksisendring når det gjelder avhending av driftsmidler som har vært til bruk i avgiftspliktig aktivitet.
– Dette er en prinsipiell og viktig avgjørelse, sier advokat Fagerhaug.
– Klagenemnda gjør det klart det forhold at salget i seg selv er unntatt avgiftsplikt ikke utelukker fradragsrett så lenge kostnadene anses å være til bruk i den avgiftspliktige utleievirksomheten. Nemnda uttaler videre på generell basis at fradragsrett i slike tilfeller vil foreligge uavhengig av om eiendommen selges direkte eller ved overdragelse av aksjer i single purpose selskaper ut fra en fellesregistrering.
Les også: Lovendring vil forenkle finansiering
Vil skatteetaten akseptere fradragsrett?Om skatteetaten i fremtidige saker vil akseptere klagenemdas syn på rettstilstanden er foreløpig uavklart. Staten kan ikke instruere Klagenemnda for merverdiavgift i denne type saker, så om skatteetaten ønsker å utfordre klagenemndas syn må dette antagelig gjøres gjennom en rettslig avklaring.
– Etter vår vurdering er klagenemndas avgjørelse riktig. Vi får håpe at skatteetaten tar saken til etterretning og går tilbake til den praksis som gjaldt før Telenor-dommen slik at eiendomsbransjen innrømmes fradragsrett for merverdiavgift på denne type transaksjonskostnader, avslutter Fagerhaug.
Les også: Nytt moms-direktiv
Les også: Ny uttalelse snur opp ned på MVA-praksis
Les også: Vil ha MVA-klargjøring
Les også: Momssjokk for kommunale bygg