Ukens Tips: Samfunnsansvar
Bedrifters samfunnsansvar handler om det ansvaret bedrifter forventes å ta for mennesker, samfunn og miljø som påvirkes av virksomheten.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
I vid forstand handler samfunnsansvaret (Corporate Social Responsibility) dermed ikke bare om overholdelse av lovmessige plikter som ikke å drive med korrupsjon, sosial dumping, barnearbeid osv, men også hva virksomhetene gjør av positive tiltak på mer frivillig basis.
I Stortingsmelding nr. 10 (2008-2009) Næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi, defineres samfunnsansvar slik:
“Regjeringen legger til grunn en forståelse av samfunnsansvar som innebærer at bedrifter integrerer sosiale og miljømessige hensyn i sin daglige drift og i forhold til sine interessenter. Samfunnsansvar innebærer hva bedriftene gjør på en frivillig basis utover å overholde eksisterende lover og regler i det landet man opererer.”
Eksterne forventninger og krav
Samfunnsansvar vektlegges i større og større grad av investorer, kunder, leverandører og myndigheter. Et bevisst forhold til samfunnsansvar anbefales derfor både fra et risikomessig perspektiv (unngå lovbrudd) og et forretningsmessig perspektiv (omdømme og tillit).
Bevissthet om virksomhetens samfunnsansvar vil kunne være nødvendig for å kunne vinne kontrakter, for å oppfylle kontraktsmessige forpliktelser, eller for å oppfylle krav fra mulige investorer. Her er noen eksempler:
• Det offentlige stiller strenge krav til leverandører i forbindelse med sine anskaffelser, både gjennom kvalifikasjonskrav, og som forpliktelser i avtaleverket, se Difis fagsider om offentlige anskaffelser: http://www.anskaffelser.no/samfunnsansvar
• Innovasjon Norge forutsetter at kunder og samarbeidspartnere tar samfunnsansvar: http://www.innovasjonnorge.no/samfunnsansvar/#.VkBngmfrvVg
• I Skatteetatens standard leieavtale er det et eget punkt om utleiers samfunnsansvar
• Investorer stiller krav om at virksomheter de investerer i utøver samfunnsansvar, se for eksempel Apax Partners: http://www.apax.com/responsibility/sustainability/sustainable-investment/
Rapporteringsplikt
Regnskapsloven pålegger store foretak omfattende plikt til å rapportere på samfunnsansvarsområdet i forbindelse med avgivelse av årsberetning. For mindre foretak er plikten i hovedsak begrenset til å rapportere om eventuell ikke ubetydelig påvirkning på det ytre miljø.
Hva skal til?
Alle virksomheter av en viss størrelse bør ha et bevisst forhold til samfunnsansvarsspørsmål, og helst ha et rammeverk for samfunnsansvarsarbeidet. Hvordan virksomhetene innretter sitt arbeid varierer. Noen virksomheter integrerer samfunnsansvar i strategien sin, mens andre nøyer seg med å sørge for at virksomheten overholder lover og regler. Hva som er riktig for den enkelte virksomhet vil bero på arten av varer/tjenester, hvilke markeder virksomheten opererer i osv.
Noen tips:
– Lag en målsetting for virksomhetens samfunnsansvar og involver styret.
– Mange virksomheter tilslutter seg de 10 prinsippene i UN Global Compact (FNs initiativ innen samfunnsansvar). Merk at det i så fall forutsettes at man utarbeider en årlig rapport som offentliggjøres.
– Etiske retningslinjer for alle som opptrer på vegne av virksomheten og eventuelt også for eksterne (typisk leverandører) er et godt verktøy for å medvirke til at virksomheten oppfyller sine forpliktelser. Retningslinjene bør implementeres i gjeldende avtaleverk der det er relevant (for eksempel arbeidsavtaler og leverandøravtaler). Dersom noe skulle skje som innebærer brudd på ett eller flere samfunnsansvarsområder vil virksomheter som kan vise at de har etablert retningslinjer og prosedyrer for samfunnsansvar kunne stå sterkere enn de som ikke har noe.
– – – – – – –Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.
Om forfatterne:
Ola Ø. Nisja er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde for kontraktsrett og entreprise.
Stian S. Schilvold er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets fagområde for teknologi- og IT-rett og fagområdet for arbeidsrett.
Foto: Erik Burås/StudioB13