– Historisk høyt priset
Christian Ringnes mener realprisene på eiendom aldri har vært høyere.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Ringnes presenterte torsdag som vanlig resultatene av det seneste Oslo-studiet for flere hundre deltakere på den årlige Citykonferansen. Vinklingen i år var at 2016 blir tråere enn i 2015, med smak av jordbær, men de er belgiske.
Ringnes dro under sitt innlegg perspektiver for norsk økonomi på lengre sikt, og da var han skeptisk, på grunn av den lave oljeprisen og lavere forventet avkastning for Oljefondet. Men i eiendomsmarkedet ser det greit ut i år, men noen gjentakelse av rekordvolumene i transaksjonsvolumene fra fjoråret blir det ikke.
– Verden ser ikke så verst ut på kort sikt, transaksjonsmarkedet fosskokte i 2015, men det blir litt mindre hett fremover. Jeg er overbevist om at transaksjonsmarkedet bli mindre hett enn i 2015, men det blir ikke dårlig, sa Ringnes til de fremmøtte.
En viktig årsak til fosskokingen i fjor, var den høye utenlandsandelen http://www.estatenyheter.no/2015/07/23/har-stovsugd-europa/ Ringnes viste til tall fra Pangea Property Partners, som opererer med en utenlandsandel på 33 prosent, andre er kommet frem til enda høyere andeler. Uansett, den høye utenlandsandelen har ført til en svært skarp prising i markedet.
– Dette er en historisk høy utenlandsk andel og forklarer mye av prisutviklingen. Man må betale mer og mer og får tak i mindre og mindre. Basert på egne erfaringer, jeg tror ikke jeg har fått tak i så mye mindre noen gang, sa Ringnes, med en illustrasjon som også kunne spille på andre mer pikante ting.
– Markedet er dyrt, det er «all time high», også i realpriser, og det er renten som har dratt løpet. Renten er den viktigste verdidriveren, den er oljen i transaksjonsmaskineriet, men den kan ikke synke så mye mer, sa Ringnes. Han mente han hadde vært streng i vurderingen her, ved både å ta hensyn til konsumprisindeksen og BNP-veksten.
Eiendomsspar-sjefen viste også til innskjerpingene i finanssektoren, som kan dempe transaksjonsvolumene fremover.
– En del av banken har kapasitetsutfordringer. Om bankene ikke er stengt, så er mest åpne for gode kunder, hevdet Ringnes.