Ukens Tips: Dramatiske avgiftsmessige konsekvenser
Skattedirektoratets fellesskriv av 6. februar 2015 kan ha dramatiske avgiftsmessige konsekvenser ved fisjon mv. av utleiebygg under oppføring eller rehabilitering.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Ved overdragelse av bygg under oppføring eller rehabilitering utløses som utgangspunkt en plikt for overdrageren til å tilbakeføre fradragsført merverdiavgift knyttet til oppførings- eller rehabiliteringskostnadene. Dette kan unngås dersom de såkalte justeringsforpliktelsene (plikten til eventuelt å foreta en forholdsmessig tilbakebetaling av den fradragsførte avgiften) knyttet til byggetiltaket på nærmere vilkår overføres til erververen gjennom en justeringsavtale. Inngåelse av justeringsavtaler gjøres derfor regelmessig for å unngå krav om tilbakebetaling.
I fellesskrivet oppstiller skattedirektoratet imidlertid et skille mellom (i) tilfeller der leietaker er til stede hele tiden mens byggetiltaket gjennomføres, og (ii) tilfeller der leietaker ikke er til stede hele tiden mens byggetiltaket gjennomføres, se nedenfor.
For lokaler der avgiftspliktig leietaker er til stede hele tiden mens byggetiltaket gjennomføres gjelder at
• selskapet har rett til å beholde fradraget for merverdiavgift på kostnader påløpt forut for fisjonsperioden, samt rett til å fradragsføre inngående merverdiavgift i fisjonsperioden på byggekostnader relatert til vedlikeholdsarbeider (ikke kapitalvare).
• selskapet har rett til å beholde fradraget for merverdiavgift på kostnader påløpt forut for fisjonsperioden, samt rett til å fradragsføre inngående merverdiavgift i fisjonsperioden på byggekostnader som utgjør en kapitalvare, så fremt det på gjennomføringstidspunktet overføres tilbakeføringsplikt til de utfisjonerte selskapene gjennom en justeringsavtale.
For lokaler der det ikke er noen leietaker i lokalene mens byggetiltak utføres, men hvor selskapet har inngått leiekontrakt for lokalene med en leietaker som omfattes av selskapets frivillige registrering, gjelder at
• selskapet har ikke rett til å beholde fradraget for merverdiavgift på kostnader påløpt forut for fisjonsperioden.
• selskapet har ikke rett til å fradragsføre inngående merverdiavgift i fisjonsperioden på byggekostnader relatert til vedlikeholdsarbeider (ikke kapitalvare).
• selskapet har ikke rett til å beholde fradraget for merverdiavgift på kostnader påløpt forut for fisjonsperioden eller rett til å fradragsføre inngående merverdiavgift i fisjonsperioden på byggekostnader som utgjør en kapitalvare.
• selskapets tilbakeføringsplikt kan ikke overtas, men overtakende selskap kan få overført rett til å oppjustere ikke fradragsført inngående avgift på byggetiltak som utgjør en kapitalvare.
Det konkrete saksforhold fellesskrivet baserer seg på, gjelder overdragelse ved fisjon, men vil måtte gjelde tilsvarende ved salg, fusjon og omdanning.
Begrunnelsen for direktoratets syn i de tilfeller hvor leietakeren ikke er til stede i bygget under utførelsen av byggetiltaket, er at bygget rent faktisk aldri ble tatt i bruk i selskapets utleievirksomhet, ettersom antagelsen om bruk i selskapets utleievirksomhet brytes ved fisjonen, og dette innebærer en bruksendring med tapt fradragsrett som resultat.
Virkningene av direktoratets syn kan være dramatiske, og konklusjonene er omdiskutert. Konsekvensen av fortolkningen vil være at fisjoner, fusjoner, omdanninger mv. vil måtte utsettes til etter at byggetiltak er fullført, selv om det for øvrig ville være hensiktsmessig å foreta slik omorganisering tidligere.
Inntil spørsmålene som fellesskrivet reiser er nærmere avklart, vil det imidlertid være viktig å være klar over de mulige effektene av direktoratets syn.
—————-
Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.
Anders Myklebust er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde skatterett.
Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.
Foto: Erik Burås/StudiB13