Følte seg glemt

Nydalen er langt fra ferdig som vekstområde.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det var på den store konferansen «Oslo Urban Arena» at Avantor-sjef Øystein Thorup (bildet) kom med det lille hjertesukket. Han innledet sitt foredrag med å peke på den historiske utviklingen i det tradisjonelle industriområdet, der Christiania Spigerverk (Elkem) var den store arbeidsplassen.

– Det ble i sin tid lagt ned 2000 arbeidsplasser i Nydalen, det var en katastrofe. Nå er det skapt ti ganger så mange arbeidsplasser, og Nydalen er blitt en liten by i byen. Vi vokser med tusen brukere hvert år. Det er 24 000-25 000 som enten bor, jobber eller studerer i Nydalen, sa Thorup i sitt foredrag. Han vil ikke overfor NE nyheter angi en forventet veksttakt fremover mot 2030, men tror likevel at tusen kan være realistisk

KnutepunkterDen nye kommuneplanen for Oslo frem mot 2030 legger opp til en bevisst knutepunktstrategi, med fortetting rundt kollektivpunktene.

– Kartet frem mot 2030 viser 13 knutepunkter i Oslo. Regner vi Bryn/Helsfyr som ett, står vi igjen med elleve punkter. Det er ikke mange, sa Avantor-sjefen. Thorup føler at Nydalen er kommet litt i skyggen av de andre knutepunktene i hovedstaden, i den forstand at inntrykket er at området er ferdigbygget.

– Men vi er ikke ferdige i Nydalen, fastslo Thorup, som estimerer at området fortsatt har et totalt utbyggingspotensial på rundt 500 000 kvadratmeter. Selv har Avantor prosjekter for 150 000 kvadratmeter, fordelt på 1000 boliger, 700 studentboliger og «veldig mange arbeidsplasser».

Tre hovedstrategierAvantor vil arbeide etter tre hovedstrategier fremover: Forbinde Nydalen med områdene rundt, aktivisere Nydalen for å skape en levende by og få til de rette byrommene, samt fortette:

– Vi må bygge høyere og mer, sa Thorup. Avantor holder blant annet på med å modernisere 22 000 kvadratmeterstore Nydalsveien 28 til et kontorbygg med 1200 arbeidsplasser. Eiendomsselskapet erkjenner også at servicetilbudet i området fortsatt er for dårlig. Utviklingen vil skje rundt det såkalte Torgbygget i Nydalsveien 33, en eiendom på ca. 11 000 kvadratmeter, hvorav om lag halvparten kontorer, halvparten handelsarealer.

– Vi åpner i april/mai neste år et helt nytt servicetilbud for hele Nydalen. Bare i Nydalsveien 28 og 33 er det like mange arbeidsplasser som de som i sin tid ble lagt ned. Vi vil utvikle Nydalen fra den moderne kontorbyen til det urbane Nydalen, sa Thorup. Han medga likevel at de har noen markedsmessige utfordringer på bakgrunn av det makrobildet som nå er i Norge..

Under endring– Det er ingen tvil om at markedene våre er under endring, selv om jeg er overbevist om at veksten i Oslo blir stor, sa Avantor-sjefen til de fremmøtte.

Avantor-sjefen etterlyste imidlertid et høyere tempo i utbyggingstakten for at Oslo skal nå de målene byen har satt seg. Thorup sa rett ut at «vi må få opp tempoet», med dårlig skjult hentydning til planmyndighetene i Oslo. En interessant utvikling i Nydalen er at området i dag har 2700 parkeringsplasser.

– Men etterspørselen etter parkering de senere årene har sunket. Strategien til Oslo kommune om å få flere til reise kollektivt har fungert, sa Thorup. Nydalen skal nå være den mest trafikkerte T-banestasjonen utenfor sentrum av Oslo, og undersøkelser har vist at bare 1 prosent av studentene ved BI ankommer Nydalen i privatbil.

Powered by Labrador CMS