Nesten 70 mrd.!
Transaksjonvolumene i år har allerede passert fjorårsvolumene.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
I hvert fall slik Akershus Eiendom regner. Næringsmeglerne har et ulikt syn på hvordan transaksjonsomsetningen skal beregnes, blant annet hva som skal telles med av kjente, men ikke-gjennomførte transaksjoner. Uansett tellemåte, går det mot rekordvolumer i år.
– Vi er så vidt inne i august, og omsetningen er allerede på nesten 70 milliarder kroner. I dette tallet ligger det ting som vi kjenner til, men som ennå ikke er kjent i markedet. Vi kan nå 100 milliarder i løpet av året, og vi har veldig mange store mandater fremover, fortalte analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom på en presentasjon i går for foreningen Ung i Næringseiendom.
Aktive syndikaterOg hvem er så kjøperne i 2015? Jo, det er ifølge Eggen utenlandske fond og selskaper, norske pensjonsfond, samt norske syndikater, som er «veldig aktive». På selgersiden finner vi typisk privatpersoner, eiendomsselskaper og eiendomsutviklere, samt familieforetak.
– Man selger ikke på stigende leiepriser, men på den leien man får i dag. Det er en stor forskjell fra 2006 og 2007, sa Eggen foran 154 påmeldte av i alt 385 registrerte medlemmer av foreningen. En vesentlig årsak til den rekordhøye omsetningen er det fallende rentenivået, som presser avkastningskravet (yielden), særlig for de mest ettertraktede eiendommene.
– Vi trodde ikke denne yielden skulle ned under 4,5 prosent, men der tok vi feil. De fleste har nå tatt ned prime yield til 4,25 prosent, drevet av lavere renter. Store penger jakter avkastning. Hvis du vil ha en grei avkastning til lav risiko, putter du ikke penger i banken, men kanskje i næringseiendom. Men penger tjener fortiden veldig lite avkastning, slo analysesjefen fast.
RetningsgivendeNår det gjelder leiemarkedet i Oslo-regionen, er det ifølge Eggen signert flere kontrakter i første halvår i år enn i første halvår av 2014.
– En del store kontrakter skal signeres i høst, og det vil gi en indikasjon på om leienivåene skal ytterligere ned. Det er et helt greit nivå på leieprisene, men det er et skarpt skille mellom de gode og dårlige prisene. Lysaker er det eneste området der leieprisene har fått en ordentlig trøkk ned, sa Eggen. Her har leieprisene falt 150-200 kroner kvadratmeteren.
– Leieprisene for lokaler av høy standard i Oslo sentrum har lagt seg på en nivå høyt over nivåene under finanskrisen, men det har de ikke gjort i randsonene. Men det er ikke særlig bratt nedside med de makroprognosene som nå foreligger, og det bygges ikke særlig mye, konstaterte analysesjefen.
Ned mot 7 prosentVed inngangen til juli hadde Akershus Eiendom talt opp en kontorledighet i Oslo-regionen på 8,3 prosent. Denne ledigheten ventes i løpet av inneværende kvartal å stige til 8,5 prosent, for så å falle til 8 prosent i 2016, 7,5 prosent i 2016 og ned til 7 prosent i 2018. Det ser altså ikke så mørkt ut fremover.
– Vår prognose er at ledigheten skal «tikke» litt nedover, men det er avhengig av prognosene om sysselsetting. Ledigheten er ikke høy, og det er fortsatt kamp om de beste leietakerne. Det er et sunnhetstegn, sa Eggen.