Massiv utbygging i Oslo
Nærmere 8 millioner kvadratmeter med næringsarealer kan bli bygd ut i Oslo frem mot 2030.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det fremgår av en pressmelding fra Byrådet i Oslo om kommuneplanen for hovedstaden. Kommuneplanen har et tidsperspektiv frem til 2030 og trekker også opp utviklingsperspektiver frem mot 2050.
Byplangrepet tilsier frem mot 2030 i overkant av 120 000 nye boliger og om lag 7,8 millioner kvadratmeter med næringsarealer i Oslo, inkludert sosial infrastruktur. Befolkningsfremskrivinger viser at landets hovedstad kan ha rundt 800 000 mennesker i 2030.
− Denne veksten krever prioriteringer og nytenkning om hvordan vi gjennomfører en rekke oppgaver. I kommuneplanen foreslår vi en arealstrategi som legger til rette for at det kan bygges over 120 000 nye boliger i Oslo frem mot 2030. I tillegg skisserer vi hvordan Oslo skal bruke veksten til å bli en smartere, tryggere og mer miljøvennlig by, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i pressemeldingen..
Byrådet vil sikre at veksten skjer med kvalitet og ved å utvikle nye attraktive byområder og stedsidentitet. Dette skal skje uten å bygge ned marka eller byens parker. For å møte befolkningsveksten, legger byrådet opp til en knutepunkt- og banebasert byutvikling. Utviklingen vil derfor i hovedsak skje langs banenettet, i knutepunkt og i stasjonsnære områder.
Byrådet mener at ved å utnytte infrastrukturen på denne måten, skapes det attraktive boområder. Det legger grunnlag for bruk av kollektivtrafikk og for lokal handel/service, og en slik vekst er også klimavennlig. I tillegg vil denne satsingen gjøre det enklere for næringslivet å tiltrekke seg arbeidskraft fra et større område.
Det største plangrepet i Oslo er å transformere næringsarealene på Hasle, Løren, Økern, Ulven, Breivoll og Vollebekk til boligområder, kalt «Hovinbyen» (se illustrasjon/foto). Utviklingen er basert på at Ring 3 er lagt i tunnel mellom Økern og Sinsen og byggingen av Lørenbanen.
Videre foreslår Byrådet at Skøyen-bebyggelsen kan vokse videre vestover til Lysaker langs en ny Fornebubane. Her er det som kjent fortsatt uklarheter, og finansieringen av banen er fortsatt ikke i boks.
Byrådet legger opp til videre byutvikling ved knutepunkter og stasjonsnære områder i hele byen. Det innebærer generell fortetting langs banenettet, forlengelse av bane til Ahus og den såkalte Groruddalssatsingen. Det vil ifølge Byrådet fortsatt være «tydelig fokus på utvikling i Groruddalen». I syd legges det opp til bymessig utvikling i kollektivknutepunktene.