Får nei til påbygg
Både Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren fraråder sterkt planene for påbygg av Hieronymus Heyerdahls gate 1.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Hieronymus Heyerdahls gate 1 ved siden av Rådhuset er i praksis en del av prestisjeområdet CBD, med ditto høye leiepriser. NE nyheter skrev i november 2012 at eieren Bendixen Eiendom hadde oppnådd leiepriser i bygget på 3300 kroner kvadratmeteren.
For to år siden var 70 prosent av arealene i den klassiske gården på 14 000 kvadratmeter pusset opp. Bendixen tok den gangen en og en etasje av gangen og holdt på med de øverste etasjene. Nå ønsker eiendomsselskapet å bygge to etasjer på to bygg (se illustrasjon) på taket, samt å flytte kjøreveien ut på plassen for å få plasser inntil bygningene.
KulturminnerDet er viktige kulturminner knyttet til bygningene og området. Hieronymus Heyerdahls gate 1 og Tordenskiolds gate 12 er bygninger som er med på å danne Rådhusets fond, sett fra Rådhusplassen, Bygningene er en del av rådhusplanen fra 1920-tallet.
Bendixen Eiendom mener det er behov for oppdatering av de to bygningene med tanke på potensialet og beliggenhet. Eiendomsselskapet ønsker et forbedret trafikkmønster og mer attraktivt byrom for å legge til rette for mer aktivitet på dette hjørnet av Rådhusplassen.
Planområdet er på ca. 6 mål med 85 meter gateløp, mens utnyttelsen er 5000 kvadratmeter BRA. Bygningene foreslås utvidet til å inkludere forretning og servering og annen utadrettet virksomhet. Bendixen vil ha utvidet fortauet foran fasader mot Rådhusplassen ved å flytte kjøreveien mot sør, slik at den blir en direkte forlengelse av Rådhusgata. Hensikten er å kunne etablere utendørs servering e.l. foran bebyggelsen.
Viskes utMen Plan- og bygningsetaten fraråder planene. Etaten skriver at Rådhusplassen i dag fremstår som en helhetlig plass med en tydelig rektangulær form. Denne åpne plassen er med på å framheve rådhusets posisjon sett fra sjøsiden. Ved å flytte veien ut på plassen, vil den tydelige formen til dels viskes ut.
Byantikvaren går også klart imot planene og viser til rådhusreguleringen som et storslått byplangrep. Videre peker Byantikvaren på helheten, Rådhuset, plassen og bebyggelsen som et «enhetlig og sterkt arkitektonisk grep».
I stridByantikvaren vurderer planforslaget til å være i strid med både kommunale og statlige føringer og anbefaler derfor primært at planforslaget avvises. Med bakgrunn i nasjonale verneverdier i planområdet, vurderer Byantikvaren innsigelse hvis forslaget videreføres og vil i så fall vurdere å fremme en alternativ plan.
Familieselskapet Bendixen Eiendom er eid av Finn-Erling, Bente og Elisabeth Marie Bendixen og omsatte i 2012 for nærmer 36 millioner kroner, men hadde et underskudd før skatt på 49 millioner kroner som følge av store finanskostnader. Den bokførte egenkapitalen i selskapet ved fjorårets slutt var negativ.