Ukens Tips: Prokura

Ved bruk av prokura er det viktig å være klar over reglene for, og begrensningene i, prokuristens fullmakter, i sær knyttet til fast eiendom.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Prokura kan brukes for å tildele sentrale ansatte myndighet til å opptre på vegne av foretaket. Dersom en næringsdrivende har gitt noen en fullmakt som uttrykkelig er kalt prokura, eller på annen måte betegnet noen som sin prokurist, så er denne som utgangspunkt bemyndiget til å opptre på vegne av foretaket. Prokuraloven inneholder regler for hvordan prokura skal tildeles, samt regler og begrensninger knyttet til utøvelsen.

Tildeling og registrering av prokura

Prokura og eventuelle fullmakter utover prokura må gis av selskapets styre. Merk likevel at det kan være egne bestemmelser om tildeling av prokura i foretakets vedtekter. Prokura skal registreres i Foretaksregisteret.

Når er ikke prokura tilstrekkelig?

En prokurist kan bare opptre på vegne av foretaket i forhold som hører til driften. Prokuristen har en noe videre adgang til å opptre på vegne av foretaket enn en daglig leder, men prokuristen kan ikke opptre i forhold som går utover foretakets virksomhetsbestemmelse. Prokuristen kan for eksempel ikke nedlegge virksomheten i foretaket eller selge aksjer i datterselskaper, med mindre salg av aksjer er en del av foretakets drift.

En prokurist kan ikke uten uttrykkelig fullmakt overdra eller behefte foretakets faste eiendom eller løsøre som kan registreres i skipsregisteret eller luftfartøyregisteret, eller opptre på dets vegne i søksmål. Ved tinglysing av dokumenter kan prokuristen blant annet signere på følgende disposisjoner: transport, prioritetsvikelse, pantefrafall, sletting av pant og samtykke ved urådighet. Prokuristen kan derimot ikke signere for foretaket ved overføring av hjemmel, pantsettelse av fast eiendom eller ved annen beheftelse av foretakets eiendom, med mindre dette uttrykkelig fremgår av fullmakten.

Det er viktig å merke seg at en prokurist ikke kan signere leieavtaler som utleier uten uttrykkelig fullmakt, ettersom dette innebærer en beheftelse av foretakets faste eiendom. Prokuristen kan imidlertid signere leieavtaler som leietaker, ettersom dette ikke omfattes av lovens begrensning.

Overdragelse av eiendomsselskaper (SPV) er formelt sett en aksjeoverdragelse, og ikke en eiendomsoverdragelse. Prokuristens fullmaktsbegrensninger kommer således ikke direkte til anvendelse. På den annen side er det også argumenter for at begrensningene bør gis tilsvarende anvendelse slik at en prokura ikke er tilstrekkelig, ettersom dette i realiteten er en eiendomsoverdragelse.

Dersom for eksempel en administrerende direktør skal tildeles prokura, kan det være ønskelig å utvide prokuraen til også å omfatte overdragelse og beheftelse av foretakets faste eiendom. I så fall må dette fremgå eksplisitt av selve fullmakten, eksempelvis ved å benytte følgende tilleggsformulering: “Dette omfatter også fullmakt til å overdra eller behefte foretakets faste eiendom.”

Bruk av prokura

Når en prokurist signerer på foretakets vegne, skal prokuraforholdet fremgå. Dette kan gjøres ved å tilføye “per prokura”, “p.p.” eller en annen forkortelse av disse ordene ved signaturen.

Dersom kontraktsmotparten er representert ved en prokurist, er det viktig å påse at prokuraen og eventuelt en utvidet fullmakt til eiendomsoverdragelse er på plass ved kontraktssignering.

——————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Leif Petter Madsen er partner i Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Erik S. Mår er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Foto: Erik Burås/Studio B13

Powered by Labrador CMS