Ukens Tips: Krav om energiattest

Fra 2010 har det vært obligatorisk med energiattest for nybygg, eksisterende yrkesbygg over 1000 m2 og i forbindelse med salg og utleie av alle boliger og bygninger. Overtredelse kan medføre overtredelsesgebyr.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

En energiattest består av et energimerke som gjenspeiler byggets energi- og oppvarmingskarakter. Videre inneholder energiattesten en liste med mulige tiltak for å effektivisere byggets energibruk. Attesten er gyldig i 10 år fra utstedelsesdatoen. Nærmere regler om energiattesten finnes i Energimerkeforskriften.

Eieren plikter å fremskaffe energiattest

Plikten til å fremskaffe energiattest påhviler eieren av bygget. Hvem som skal anses som «eier», er definert i energimerkeforskriften § 3 bokstav h). Det fremgår her at «eier» er innehaveren av grunnbokshjemmelen i henhold til tinglysingsloven § 14, seksjonseier i henhold til eierseksjonsloven § 1, andelseier i medhold av borettslagsloven § 1 1 eller eier av aksje i bolig eller bygning med tilknyttet bruksrett.

Krav om energiattest ved salg og utleie

Energimerkeforskriften §§ 5 og 6 regulerer krav om energiattest ved salg eller utleie. I begge tilfeller plikter eieren å fremlegge energiattest før avtale blir inngått. Dersom en bygning utelukkende består av utleieboliger, kan plikten oppfylles ved at det fremlegges energiattest for en representativ bolig. Hvis bygningen ikke er ferdigstilt, kan eieren garantere for energi- og oppvarmingskarakter før avtale inngås med kjøper eller leietaker. Endelig energiattest skal i så fall fremlegges før ferdigstillelse.

Dersom eieren ikke har fremlagt energiattest etter skriftlig anmodning fra kjøper, kan kjøperen få utarbeidet en energiattest for selgers regning innen ett år etter at avtalen er inngått. Energimerkeforskriften fastslår videre at hvis salg eller utleie markedsføres, skal energiattesten være en del av markedsføringen.

Energimerkeforskriften kan ikke fravikes ved avtale, hvilket blant annet innebærer at kjøper og selger ikke kan avtale seg i mellom at det ikke skal fremlegges energiattest ved salg.

Krav om energiattest for yrkesbygg over 1000 m2 og for nybygg

Av energimerkeforskriften § 7 fremgår det at eier skal ha energiattest for nyoppført bolig eller bygning før ferdigstillelse. Hovedombygging av eksisterende bygning er her likestilt med nyoppføring, som utløser krav om energiattest.

Det fremgår videre av energimerkeforskriften § 8 at yrkesbygg med mer enn 1000 m2 samlet bruksareal skal ha energiattest. Med «yrkesbygg» menes her bygning eller del av bygning som utgjør en selvstendig enhet som ikke benyttes til boligformål. For yrkesbygg med mindre enn 1000 m2 samlet bruksareal, stilles det følgelig ikke krav til energimerking med mindre bygningen selges, leies ut eller er nyoppført.

Overtredelsesgebyr

NVE kan ilegge overtredelsesgebyr i medhold av energimerkeforskriften § 21. Overtredelsesgebyr forutsetter imidlertid at vilkårene i energiloven § 10-7 er oppfylt, herunder krav om forsettlig eller uaktsom overtredelse.

NVE har også hjemmel til å føre tilsyn med at energimerkeforskriften overholdes, jf. energilovforskriften § 7-2. Overtredelser kan følgelig avdekkes gjennom NVEs tilsyn eller som følge av klager til NVE.

————————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Om forfatterne:

Morten Hugo Berger er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde kontraktsrett og entreprise.

Lars Erik Berild Schjeide er advokatfullmektig i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde kontraktsrett og entreprise.

Foto: Erik Buraas/StudioB13

 

Powered by Labrador CMS