– Umulig med handel på Tjuvholmen
Gunnar Bøyum i Tjuvholmen KS erkjenner at det ikke er liv laga for handel på Tjuvholmen.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Bøyum var av DNB Næringsmegling invitert i forrige uke til å snakke om byutvikling i forbindelse med næringsmeglerens halvårlige markedsseminar. Byutvikling er ifølge Bøyum en risikosport.
Selv trodde eierne Aspelin Ramm og Selvaag Gruppen at de skulle bygge ut for 4 milliarder kroner på Tjuvholmen. Fasiten viser 8 milliarder. Trøsten er en kraftig vekst i boligprisene siden reguleringen startet på begynnelsen av 2000-tallet. Noen avanserte risikomodeller ligger ikke til grunn for utbyggingen.
– Vi har tatt risiko for 500-800 millioner kroner av gangen. Det er som din mor lærte deg, du må spise opp kakestykket før du tar et nytt. Vi bruker ingen risikomodeller, fortalte Bøyum forsamlingen.
For tiden står det igjen risiko for 750 millioner kroner i form av boligsalg. Handel er det derimot dårlig med på Tjuvholmen. Bokhandlerkjeden Norli ga opp i 2009 etter et elendig salg.
– Norli hadde en “break even” på 12 millioner kroner for denne forretningen. De solgte for 4 millioner, men det var ikke bare der Norli tapte, sa Bøyum. Norli ble i 2010 slått sammen med Libris etter å ha vært teknisk konkurs.
– Det er ganske vanskelig for ikke å si umulig å drive handel på Tjuvholmen. Vi er som Kristelig Folkeparti, vi tjener penger på sprit og øl. Det sponser kunsten og kulturen og gir oss gode leier, sa Gunnar Bøyum.
Han regner med at serveringsbedriftene på Tjuvholmen vil omsette for 400 millioner kroner i. Det er denne bransjen som gir de virkelige gode leieinntektene.
– Vi tjener absolutt ikke penger på gallerier og kunst. Frisører, renserier og andre servicefunksjoner, gir oss greie leieinntekter, men heller ikke noe mer, sa Bøyum.
Gjennomsnittsboligen på Tjuvholmen koster for øvrig 6,3 millioner kroner.