Svak marginnedgang, økte rentekostnader
Lånemarginene til næringseiendom fortsetter å falle svakt, men rentenivået har steget.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Union spurte i slutten av august de antatt åtte største bankene om deres utlånspolitikk innenfor næringseiendom. Dette er en undersøkelse næringsmegleren gjør med jevne mellomrom, den forrige rapporten kom på vårparten.
Undersøkelsen for tredje kvartal viser at bankmarginene fortsetter å synke svakt, i gjennomsnitt ca. 10 basispunkter (0,1 prosentpoeng). De lange rentene har imidlertid i perioden steget med ca. 50 punkter, slik at samlet finansieringsrente siden april er økt med ca. 40 basispunkter. Marginen synker i snitt med 20 punkter ved å gå fra 5 til 3 års løpetid, men her varierer svarene stort.
En tredjedel egenkapitalUndersøkelsen viser videre at tyngden av nye utlån har en egenkapitalandel på 33 prosent, en bankmargin på 229 punkter, men en løpetid på kun 4,2 år. For halvparten av bankene har tyngden av utlån en egenkapitalandel på 30 prosent. Minimumskravet til egenkapital for et “standard trygt kontorprosjekt” varierer fra 25 prosent til 40 prosent.
Union skriver at bankenes innlånskostnader har sunket marginalt videre. Svarene fra bankene tyder på en gjennomsnittlig nettomargin på ca. 150 punkter for et lån med fem års løpetid. Bankenes nettomarginer viser ifølge Union at det rom er for lavere bankmarginer ved økt konkurranse mellom bankene.
Næringsmegleren mener bankenes lønnsomhet innenfor lån til næringseiendom holder seg høy. Flere banker gir uttrykk for at de ønsker å øke utlånene til næringseiendom, og de føler seg tryggere i å ta på seg større lån på egen hånd.
Bedre for de besteDet positive for eiendomsbransjen er at sammenliknet med undersøkelsen i andre kvartal, strekker bankene seg lengre med hensyn til låneutmåling og margin for de “beste casene”. Dette er prosjekter med stort lånevolum og lav risiko.
Undersøkelsen viser at halvparten av bankene siden april har gitt en lånegrad på 80 prosent, samt en bankmargin på 190 basispunkter eller lavere der lånet har en varighet på minimum tre år. Minimumskravet til egenkapital holder seg stabilt.
Det er ifølge Union blitt lettere for kapitalkrevende prosjekter å få lån, men derimot litt vanskeligere for boligutviklere. Flere eiendomsaktører har gjennom 2013 uttalt at det er blitt lettere å få lån sammenliknet med slutten av 2012, mens unntakene mener det er blitt vanskeligere.
Vesentlig bedringUnion kommenterer de seneste resultatene blant annet med at marginoppgangen fra slutten av 2011, kombinert med bankenes reduserte innlånskostnader det seneste året, har bidratt til vesentlig forbedring i bankenes lønnsomhet på lån til næringseiendom.
Den økte lønnsomheten på næringseiendomslån, kombinert med positiv utvikling i leiemarkedene og sterke makroøkonomiske forhold, bidrar til at flere banker ønsker å vokse eller opprettholde utlånsvolumene til norsk næringseiendom.
DNB kommer for øvrig med sin store halvårsrapport i morgen, og DNB-sjef Rune Bjerke vil si noe om utlånspraksisen på et stort markedsseminar.