Ukens Tips: Dokumentavgift og foreldelse

Ukens Tips tar for seg dokumentavgift, foreldelse og krav til tilleggsavgift

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Plikten til å svare dokumentavgift med 2,5 % av dokumentavgiftsgrunnlaget ved tinglysing av hjemmelsoverføringer reguleres av dokumentavgiftsloven, forskrift om dokumentavgift og det årlige stortingsvedtaket om dokumentavgift. De færreste er imidlertid kjent med de særlige foreldelsesregler som gjelder for dokumentavgift, og at det også foreligger hjemmel for ileggelse av tilleggsavgift i dokumentavgiftsloven. Dette ser vi nærmere på i denne ukens tips.

 

Det er reell markedsverdi på tinglysingstidspunktet som er grunnlaget for beregning av dokumentavgift. Ved tinglysing av dokument som overfører hjemmel til fast eiendom – normalt et skjøte – skal innsenderen av skjøtet innføre salgssummen i dokumentet. Dersom salgssummen er lavere enn reell markedsverdi, skal reell markedsverdi opplyses.

 

Dersom et skjøte blir tinglyst med et dokumentavgiftsgrunnlag som er for lavt, vil dokumentavgiftsloven § 4 kunne komme til anvendelse. Bestemmelsen medfører at dersom den som skal svare dokumentavgift, eller noen som handler på dennes vegne, forsettlig eller grovt uaktsomt forsøker å unndra dokumentavgift ved å gi uriktige opplysninger, kan det ilegges tilleggsavgift med inntil det dobbelte av det pliktige avgiftsbeløp. I gjentakelsestilfeller kan tilleggsavgiften utgjøre inntil det firedobbelte.

 

Vi påpeker også at den som står oppført som rekvirent ved tinglysingen av dokumentet, risikerer å bli holdt ansvarlig for innbetaling av dokumentavgift og tilleggsavgift på lik linje med den som erverver grunnbokshjemmelen ved tinglysingen, jf. dokumentavgiftsloven § 6 annet og tredje ledd.

 

Forskrift om dokumentavgift § 2-5 gir hjemmel for etterberegning av dokumentavgift dersom avgiften er blitt beregnet på feil grunnlag. Spesielt for dokumentavgiften er at foreldelsesfristen ikke begynner å løpe før vedtak om etterberegning av dokumentavgift er truffet. Foreldelsesloven kommer først til anvendelse ved innfordring av etterberegnet avgift i henhold til et vedtak. En regning fra myndighetene på etterberegnet dokumentavgift kan altså komme lenge etter at tinglysingen av hjemmelsoverføringen er gjennomført.

 

På den annen side kan den som har betalt for mye dokumentavgift også kreve tilbakebetaling av denne i medhold av forskriftens § 2-5. Det spesielle er imidlertid at tilbakebetalingskravet foreldes etter tre år regnet fra det tidspunkt tilbakebetalingskravet kunne vært gjort gjeldende, dersom ikke regler om tilleggsfrister kommer til anvendelse.

 

Ved kjøp av single purpose eiendomsselskap (“SPV”) hvor hjemmelsoverføring er tinglyst til dette selskapet i senere tid, bør det derfor foretas enkelte undersøkelser for å få verifisert at korrekt dokumentavgiftsgrunnlag er lagt til grunn ved tinglysingen. SPV-et vil ellers risikere å få en regning fra myndighetene i ettertid som kan utgjøre et betydelig beløp.  

—————-

 

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

 

Leif Petter Madsen er partner hos Wikborg Rein og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

 

Andreas Kildal er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Olso-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

 

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets Næringseiendomsteam.

 

 

Andre Ukens Tips

16. sep: Solidaransvar ved fisjon

9. sep: Kommunal forkjøpsrett

2. sep: Fornyelse/Forlengelse av leieavtaler

26. aug: Tillatt bruk av leieobjektet

19. aug: Nye utbytteregler

24. juni: Frivillig registrering

17. juni: Erverv av ANS og DA 

10. jun: Transport av leiekontrakten 

3. jun: Avskrivninger og kjøpesumsberegninger 

28. mai: Hvem kan signere leiekontrakten? 

21. mai: Kjøpesumsberegning – skatterabatt 

13. mai: Når leier ikke betaler 

6. mai: Marketsleie

29. apr: Kjøpesumsberegning – gjeld

22. apr: Kjøpesumsberegning – eiendeler

15. apr: Tilbakelevering av leieobjekt

8. apr: Leietakers driveplikt

1. apr: Skatt og leietakertilpasninger 

18. mar: Mva på utleie av p-plasser

11. mar: Utleie ved oppføring

4. mar: Sletting av festekontrakter

25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser 

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier 

11. feb: Momskompensasjon 

4. feb: Sletting av heftelser 

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

 Foto: Erik Burås/Studio13

 

Powered by Labrador CMS