Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Dersom leiekontrakten ikke er signert av rette vedkommende, kan det oppstå tvil om den er bindende for partene. Vi ser her på hvem som kan signere leiekontrakten for aksjeselskaper og ansvarlige selskaper, det vil si hvem som er legitimert utad til å signere.
Om legitimasjon
Dersom vedkommende som signerer leiekontrakten er legitimert, vil selskapet som utgangspunkt bli bundet. Unntak kan gjelde hvor den annen part ikke er i aktsom god tro.
En som er legitimert, kan like fullt pådra seg ansvar innad i selskapet dersom han ikke har adgang til å inngå avtalen. Slik adgang fordrer at det er fattet et gyldig vedtak av rette organ om å inngå kontrakten, evt. at den som signerer er daglig leder for selskapet og inngåelsen av leiekontrakten ligger innenfor hans fullmakter.
Aksjeselskap
I utgangspunktet har det samlede styret signaturrett for selskapet og er dermed legitimert, jf. aksjeloven (asl.) § 6-30.
Ofte vil selskapet ha tildelt signaturrett til f.eks ett eller flere styremedlemmer og/eller daglig leder. Dette fremgår som hovedregel av vedtektene. Alternativt må det samlede styret ha utstedt en fullmakt. Den som er tildelt signaturrett, blir legitimert til å signere på selskapets vegne. Vedkommende kan ikke i kraft å være signaturberettiget tildele andre fullmakt.
Også daglig leder kan i kraft av sin stilling signere leiekontrakten på selskapets vegne, med mindre kontrakten er av uvanlig art eller av stor betydning, jf. asl. § 6-14.
Ansvarlig selskap
I et ansvarlig selskap er hver av deltakerne legitimert til å signere for selskapet, jf. selskapsloven (sel.) § 2-20.
Dette gjelder så lenge selskapet ikke har et styre eller en daglig leder. Har selskapet et styre, må det samlede styret signere. Selskapsmøtet kan i tillegg bestemme at en eller flere styremedlemmer har signaturrett. Hva gjelder konkrete fullmakter og delegering av fullmakt gjelder tilsvarende som for aksjeselskaper.
Særlig om prokura
En som har prokura (prokurist) kan som hovedregel signere leiekontrakter på selskapets vegne så lenge selskapet er leietaker, jf. prokuraloven § 1. Prokuristen kan likevel ikke signere dersom selskapet er utleier, da utleie av eiendom må anses som å behefte foretakets faste eiendom, hvilket prokuristen ikke kan gjøre uten særskilt fullmakt.
Avsluttende tips
Selskapets firmaattest vil normalt vise hvem som har signatur for selskapet. Firmaattesten bør vedlegges leiekontrakten. Når en leiekontrakt signeres av signaturberettigete/styremedlemmer kan avtalemotparten med fordel kreve dokumentasjon for at det er fattet styrevedtak om avtaleinngåelsen (kompetanse i tillegg til legitimasjon). Signeres leiekontrakten av daglig leder, bør det kontrolleres at vedkommende fortsatt er daglig leder i selskapet.
Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.
Leif Petter Madsen er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets Næringseiendomsteam.
Filip Truyen er dr. juris og partner i Wikborg Rein. Han er tilknyttet firmaets virksomhetsgruppe Corporate.
Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.
Andre Ukens Tips:
21. mai: Kjøpesumsberegning – skatterabatt
13. mai: Når leier ikke betaler
6. mai: Marketsleie
29. apr: Kjøpesumsberegning – gjeld
22. apr: Kjøpesumsberegning – eiendeler
15. apr: Tilbakelevering av leieobjekt
8. apr: Leietakers driveplikt
1. apr: Skatt og leietakertilpasninger
18. mar: Mva på utleie av p-plasser
11. mar: Utleie ved oppføring
4. mar: Sletting av festekontrakter
25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser
18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier
11. feb: Momskompensasjon
4. feb: Sletting av heftelser
28. jan: Generalfullmakter
21. jan: Oppkjøpsfinansiering
14. jan: Når gjelder Husleieloven
7. jan: Rettsvern
17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner
10. des: Fredete eiendommer
3. des: Framleie
26. nov: Tomme lokaler og mva
Foto: Shutterstock