Ukens Tips: Generalfullmakter
Ukens Tips fra Wikborg Rein omhandler generalfullmakter.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
I forbindelse med erverv av eiendom uten at ervervet blir tinglyst i forbindelse med overdragelsen, benyttes ofte generalfullmakt for å sikre kjøper den rettslige disposisjonsretten over eiendommen.
Når kjøper ikke får hjemmel til eiendommen, er han avhengig av at generalfullmakten gir de nødvendige rettigheter knyttet til disponeringen av eiendommen for å unngå å måtte ha selgers medvirkning til slike disposisjoner. Kjøper vil typisk ha behov for å tinglyse heftelser på eiendommen, overskjøte eiendommen til fremtidige kjøpere og å signere dokumenter forbundet med utvikling av eiendommen (byggesøknader, seksjoneringsbegjæringer mv.). Generalfullmakten bør således gi kjøper rett til å foreta enhver rettslig beføyelse over eiendommen.
Fullmakten bør videre gjøres ugjenkallelig og tidsubegrenset, og det bør være adgang til å overdra/transportere fullmakten til tredjepart. For at fullmakten skal kunne benyttes ved signering av skjøter og pantobligasjoner, må den være vitnebekreftet, jf. tinglysingsloven § 17. For slike tilfeller må fullmakten også inneholde opplysninger om fullmaktsgivers sivilstand. Dersom fullmaktsgiver er gift og eiendommen brukes som felles bolig, må ektefellen samtykke på fullmakten, jf. tinglysingsloven § 13 femte ledd.
Dersom kjøper ønsker å disponere over eiendommen til fordel for seg selv, kalles dette selvkontrahering. Eksempelvis kan det tenkes at kjøper ønsker å tinglyse sitt erverv. Tinglysingen aksepterer ikke selvkontrahering med mindre fullmakten uttrykkelig gir rett til dette, og de viser i så måte til tinglysingsloven § 12. Fullmakten må dermed eksplisitt angi at den omfatter en rett for fullmaktshaver til å disponere over eiendommen til fordel for seg selv, herunder overskjøte eiendommen til seg selv. En generell generalfullmakt som uten nærmere angivelse gir kjøper rett til “enhver rettshandel over eiendommen”, godtas ikke av tinglysingen og tinglysing vil bli nektet.
Husk også – ved bruk av fullmakten ved tinglysing – at dersom originalfullmakten ikke sendes inn ved tinglysingen, må det sendes en bekreftet kopi av fullmakten som også påføres dato og følgende tekst: “Fullmakten gjelder på tidspunktet for signering av dokumentet.”
Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.
Om artikkelforfatterne:
Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.
Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Hun er tilknyttet firmaets fagområde for næringseiendom. Hun arbeider særlig med næringseiendom, herunder transaksjoner, næringsleieforhold og generelle kontraktsrettslige spørsmål.
Tidligere Ukens Tips:
21. jan: Oppkjøpsfinansiering
14. jan: Når gjelder Husleieloven
7. jan: Rettsvern
17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner
10. des: Fredete eiendommer
3. des: Framleie
26. nov: Tomme lokaler og mva