Ukens Tips: Dokumentavgiftsfrie fusjoner

Ukens tips fra Wikborg Rein tar for seg dokumentavgiftsfrie fusjoner, fisjoner og omdanninger.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dokumentavgiftsloven, forskrift om dokumentavgift og det årlige stortingsvedtaket om dokumentavgift regulerer hvilke hjemmelsoverføringer som utløser krav om dokumentavgift. Dokumentavgiften er 2,5 % av eiendommens salgsverdi på tidspunktet for tinglysing av hjemmelsoverføringen.

Utgangspunktet er at enhver hjemmelsoverføring som tinglyses, utløser krav om dokumentavgift med mindre det foreligger særskilt hjemmel for unntak. Enkelte unntak er inntatt i det årlige dokumentavgiftsvedtaket §§ 2 og 3, eksempelvis hjemmelsoverføring av nyoppført bygning hvor kun tomteverdien belastes med dokumentavgift. Det er også gjennom rundskriv G-6/2005[1] fra Justisdepartementet oppstilt unntak fra plikten til å svare dokumentavgift for

“[…] alle [lovregulerte] fusjoner, fisjoner og omdanninger som bygger på kontinuitetsbetraktninger […].”

Det fremgår av rundskrivet at det avgjørende er om disse transaksjonene gjennomføres i samsvar med lovregler som bygger på selskapsrettslige kontinuitetsbetraktninger. Omdanning av et aksjeselskap til et allmennaksjeselskap, jf. aksjeloven kap. 15, eller fusjoner/fisjoner, jf. aksjeloven kap. 13 og 14, er eksempler på transaksjoner som gjennomføres basert på lovregler som bygger på selskapsrettslige kontinuitetsbetraktninger. Overføring av grunnbokshjemmel kan da gjennomføres uten at det påløper dokumentavgift. Det er den som krever dokumentavgiftsfritak som også må godtgjøre at man er omfattet av unntaket. Sørg derfor alltid for å begrunne krav om unntak og henvise til lovreglen(e) transaksjonen bygger på ved innsending av skjøtet.

Transaksjoner som bygger på ulovfestede regler (altså ikke “lovregler”) er ikke omfattet av ovennevnte unntak. Vær oppmerksom på at fusjoner/fisjoner etter den gamle aksjeloven av 1976 ikke anses å være basert på “lovregler”. Omdanning av et ansvarlig selskap (ANS) til aksjeselskap eller omdanning av et selskap med begrenset ansvar (BA) til et aksjeselskap er heller ikke basert på “lovregler”. Disse kan i mange tilfeller gjennomføres med skatterettslig kontinuitet uten beskatning, men dette har ikke betydning for spørsmålet om dokumentavgift.

Vi nevner i denne sammenheng at BA-selskaper må endre organisasjonsform innen 1. januar 2013 som følge av ny lov om samvirkeforetak. BA-selskaper som ikke gjør dette, vil bli tvangsoppløst i løpet av 2013.

Det er også mulig å søke om helt eller delvis fritak fra plikten til å svare dokumentavgift, jf. dokumentavgiftsloven § 3. Slik søknad rettes til Toll- og avgiftsdirektoratet. Det skal normalt svært mye til for å få innvilget et slikt fritak.

Vi nevner for ordens skyld at en dokumentavgiftsfri fusjon eller fisjon ikke nødvendigvis innebærer at det overtakende selskapet får rettsvern for eiendomservervet i såkalte “hjemmelsselskapsstrukturer”. Dette vil vi komme tilbake til i neste Ukens tips.

[1] Link til rundskriv G-6/2005; http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/rundskriv/2005/Rundskriv-G-062005.html?id=109516

————————

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

 

Artikkelforfatterne er partner dr. juris Line Ravlo-Losvik og senioradvokat Jens Aas.

Line Ravlo-Losvik er leder for Wikborg Reins Næringseiendomsteam som består av 25 advokater.

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets næringseiendomsteam.

 

Tidligere Ukens Tips:

10. desember: Fredete eiendommer

3. desember: Framleie

26. november: Tomme lokaler og mva

Powered by Labrador CMS