Har tapt over 70 mill.
Søylen Eiendom har tapt over 70 millioner kroner de tre seneste årene på luksussenteret Eger.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det fremkommer av regnskapene til Egertorget Invest AS, som er det formelle selskapet som eier senteret og mottar leieinntektene. Egertorget Invest tapte i fjor 25 millioner kroner før skatt, en forverring fra et underskudd på 16,4 millioner i 2010.
I 2009 var underskuddet før skatt 32 millioner kroner, slik at det akkumulerte underskuddet de tre seneste årene er over 73 millioner kroner. Handelsomsetningen på Eger (se foto) i fjor var i underkant av en halv milliard kroner, inklusive moms.
Lavere leieinntekterLeieinntektene til Egertorget Invest AS falt fra 55,8 millioner kroner i 2010 til 52,7 millioner i 2011, mens driftskostnadene er noe ned. Driftsresultatet var positivt med 9,4 millioner kroner, men det er rentekostnadene som tynger. Disse steg fra 41,2 millioner kroner i 2010 til 51,6 millioner i fjor.
Gjelden til Egertorget Invest AS utgjør hele 973 millioner kroner, riktig nok til selskaper i samme konsern. Eiendommene og aksjene i Egertorget Invest AS er stillet som sikkerhet for lån på 1450 millioner kroner som konsernselskapet Søylen Egertorget AS har overfor finansinstitusjonene.
Totalbalansen i Egertorget Invest AS var ved utgangen av 2011 på 1095 millioner kroner, hvorav bygningsmassen er bokført til 729 millioner. En egenkapital på 91,8 millioner kroner gir en bokført egenkapitalandel på 8,4 prosent.
Lav soliditetNEnyheter skrev i forrige uke at Søylen Eiendom i 2011 tapte 100 millioner kroner før skatt. Den bokførte egenkapitalen i selskapet var bare 4 prosent. Bladet Kapital har i det seneste nummeret en kritisk gjennomgåelse av Søylen Eiendom, blant annet av den høye gjelden (2,8 milliarder kroner ved årsskiftet) og den lave soliditeten.
Partner Carl Erik Krefting i Søylen Eiendom sier til Kapital at de har innhentet en verdivurdering av eiendommene som tilsier et forhold mellom verdijustert egenkapital og gjeld i selskapet på 40/60. Kravet fra bankene (covenants) er en verdijustert egenkapital på minimum 30 prosent.
Krefting anslår den verdijustert egenkapitalen i Søylen-konsernet til 2 milliarder kroner, mens den bokførte egenkapitalen ved utgangen av fjoråret bare utgjorde 116 millioner kroner. Kapital er også kritisk til gjeldsbetjeningsevnen til Søylen Eiendom de nærmeste årene.
SelgerkredittSøylen skal blant annet innen to år betale tilbake en selgerkreditt til Storebrand Eiendom på 258 millioner kroner. Det er en kreditt de fikk i forbindelse med kjøpet av Steen & Strøm Magasin og naboeiendommene.
Partnerne i Søylen Eiendom medgir at utviklingen av Eger har tatt lengre tid enn de hadde trodd. De venter imidlertid at leieinntektene fra high end-senteret skal øke fra drøyt 52 millioner kroner i 2011 til 67 millioner i år.