Prioriterer ikke fond og syndikater

DNB vil ikke prioritere eiendomsfond og syndikater når de skal bevilge eiendomslån fremover.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

DNB signaliserte i forbindelse med bankens kapitalmarkedsdag at de struper aller kommersielle eiendomslån utenfor Norge. De vil heller ikke støtte finansielle investorer fremover. Industriell eiendomskompetanse hos låntakerne blir viktig.

Under et arrangement hos Foss & Co Næringsmegling torsdag gjentok banksjef Olav T. Løvstad i DNB (se foto) signalene fra forrige uke.

Mer selektive– Vi vil fortsette låne ut penger til næringseiendom, men være mer selektive og redusere utlånene noe totalt. DNB vil legge ned eiendomsfinansieringen utenfor Norge for å prioritere det norske markedet. Vi vil beskytte hovedmarkedet som er Norge og kutte ut næringsmarkedet i Sverige, Danmark og Finland. Det er kort gjenværende løpetid i utenlandsporteføljen, så det får effekt ganske raskt, sa Løvstad til forsamlingen.

DNB støtter heller ikke lenger opp under finansielle eiendomsinvestorer– Vi gir ikke lån til shoppere som har vært runden rundt, og vi vil ikke prioritere eiendomsfond og syndikater. Men vi kutter de ikke helt ut, noen av disse kundene har etter hvert bygd opp en industriell kompetanse. Vi gir lån til langsiktige aktører og er opptatt av industrielle eiendomsaktører, det er de kundene vi ønsker å prioritere, utdyper Løvstad overfor NEnyheter.

Følger ut– Dere kutter ut lån utenfor Norge, betyr det at dere ikke lenger følger norske kunder ut?– Jo, vi vil følge kundene ut, men ikke gi lån til utenlandske selskaper. Lån til utenlandske aktører fornyes ikke etter forfall, svarer banksjefen.

– Når informeres disse kundene om dette?– Alle kundene er informert på enkeltnivå.

Den svenske eiendomsporteføljen til DNB tilsvarer rundt 15 milliarder norske kroner, den finske porteføljen 2,5 milliarder. Utenlandsporteføljen har snaue 2,5 år i gjenværende løpetid, slik at det går mot en ganske rask avvikling fremover.

Litt tyngre– Kunder som har ligget i ytterkant av strategien får det litt tyngre med å finansiere seg fremover, vi må prioritere det som ligger midt i strategien, sa Løvstad til de fremmøtte.

Banksjefen er ansvarlig for en utlånsportefølje til eiendomssektoren og bygg og anlegg på rundt 240 milliarder kroner. Det tilsvarer 15-16 prosent av DNBs totale utlån, hvorav næringseiendom utgjør om lag 12 prosent av totalporteføljen.  

Isolert sett er ikke DNB veldig redd for næringseiendom i Norge fremover. Det skyldes den gode makroøkonomien, sterk sysselsetting og lite spekulasjonsbygging.

Kapitalbinding– Næringseiendom er en stor bransje for oss og vil fortsatt være en viktig bransje for oss. Men næringslivskundene binder mye kapital og får en litt tøffere hverdag fremover. Nye regulatoriske krav gir redusert utlånskapasitet og fortsatt høye marginer. Alternative finansieringskilder blir derfor naturlig, fortalte Olav T. Løvstad forsamlingen.

Powered by Labrador CMS