Ødelagt av SPDE

Finanskrisen og Scandinavian Property Development (SPDE) får hovedskylden for de elendige tallene til Aberdeens nordisk/baltiske fond.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NEnyheter har skrevet flere ganger om den svake avkastningen til Aberdeen Norden/Baltikum. Det seneste kvartalet viste en totalavkastning på -4,8 prosent. Akkumulert avkastning siden oppstarten sommeren 2006 er -75,9 prosent. Tre fjerdedeler av verdiene er så langt tapt for et fond som etter planen skal avvikles om fire år.

Fondsleder André Møller i Aberdeen Asset Management sier at i 2007 investerte fondet 225 millioner kroner i tidligere SPDE (senere Fornebu Utvikling). Det ga en dårlig start for et fond som er belånt med langt over 70 prosent.

Tapte 72 prosent– SPDE ble som kjent hardt rammet av finanskrisen, og fondet realiserte et direkte tap på investeringen på 71,5 prosent i 2008. Finanskrisen rammet også et høyt belånt fond ekstra hardt, sier Møller på spørsmål om hovedforklaringen til den svake avkastningen.  Aberdeen Norden/Baltikum hadde ved halvårsskiftet fire år i gjenværende levetid. Men ennå har ikke Aberdeen justert ned avkastningsmålet for fondet, slik de har gjort for deres Asia-fond.

– Avkastningsmålet ble kommunisert i prospekter i forbindelse med kapitalinnhenting, sist gang i 2007, men har ikke vært tallfestet i senere kommunikasjon med investorene. Vi ser ikke noe behov for å tallfeste dette nå. Historisk avkastning og forventninger til fremtidig utvikling blir imidlertid kommunisert løpende til investorene gjennom kvartalsrapporter og årsrapporter, sier André Møller.

Avgjøres ikke nåEt spørsmål blir om Aberdeen vil forlenge fondets levetid utover den planlagte avviklingen sommeren 2016.– En eventuell forlengelse av fondet må besluttes av selskapets aksjonærer senest 31.12.2014, sier fondsforvalteren.

– Men gitt at fondet avvikles i 2016 som planlagt, er det utelukket at verdiene kommer tilbake til utgangspunktet ved halvårsskiftet 2006?– Aberdeen arbeider kontinuerlig med å finne løsninger som skal sikre at verdiene for investorene er best mulig når fondet skal avvikles.

Like skuffet– Hvordan oppfatter du at stemningen blant investorene er, hvilke signaler gir de?– Fondets investorer som har vært med siden 2006/07, er forståelig nok og i likhet med oss skuffet over den historiske utviklingen til fondet. Vi opplever imidlertid at mange investorer har tillit til at styret og fondsledelsen arbeider for å finne best mulige løsninger gitt de forutsetningene som finnes, svarer André Møller.

Aberdeen forventer i snitt 5,9 prosent i nordisk eiendomsavkastning de kommende fem årene, hvorav mesteparten i direkteavkastning.

– Gitt disse forutsetningene, hva er realistisk avkastning for fondet fremover?– Fondsledelsens vurdering av utsiktene for fremtidig utvikling fremgår av fondets kvartalsrapporter, nøyer Møller seg med å si. Fondets utsikter er ikke spesifikt kommentert i den seneste kvartalsrapporten.

 

Powered by Labrador CMS