Byantikvaren vurderer innsigelse

Byantikvaren vil sende Entras planer for Tullin-kvartalet til Riksantikvaren for vurdering av innsigelse.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av det reviderte planinitiativet fra Entra, som nå er tilgjengelig. Byantikvaren mener at med det store omfanget av riving og nye høye bygg, vil dette stå i sterk kontrast med den eldre såkalte teppebyen. Entra skriver at det også må forventes en alternativ plan utarbeidet av Byantikvaren.

Det var i januar i år det ble kjent at Entra vil bygge 70 000 kvadratmeter i Tullin-kvartalet. Området består av bygningene nord for Tullinløkka og omkranses av Pilestredet, Universitetsgata, St. Olavs gate og Kristian Augusts gate.

Universitetet i Oslo og Schibsted var tiltenkt som to store leietakere, men Schibsted trakk seg i mai. Planene forutsetter at en rekke bygninger rives, men en del er oppført på Byantikvarens gule liste. Når det gjelder de ulike eiendommene, er vurderingen følgende:

Kristian Augusts gate 11 forutsettes bevart i planinitiativet og anbefales regulert til bevaring. Bygningen er på gul liste.

Kristian Augusts gate 13 forutsettes revet i planinitiativet. Bebyggelsen har ingen vesentlig kulturhistorisk eller arkitektonisk verdi, og Byantikvaren vil ikke motsette seg riving.

Kristian Augusts gate 15  forutsettes revet i planinitiativet, men anbefales fortrinnsvis bevart av Byantikvaren. Bygningen er imidlertid ikke oppført på gul liste.

Kristian Augusts gate 19, som bl.a. huser Tronsmo bokhandel, forutsettes revet i planinitiativet. Bygningen har en viss arkitektonisk verdi,  men Byantikvaren vil ikke motsette seg riving.

Kristian Augusts gate 21 har for- og bakbygninger oppført på Byantikvarens gule liste. Bakbygningene er forutsatt revet. Byantikvaren anbefaler at forbygningen reguleres med hensynssone bevaring, og at bakbygningene bevares.

Kristian Augusts gate 23 forutsettes bevart. Byantikvaren anbefaler at eiendommen reguleres med hensynssone bevaring. Bygningen er oppført på gul liste.

St. Olavs gate 28-30, Centralkirken, vurderes som arkitektonisk og kulturhistorisk interessant og forutsettes bevart i planinitiativet. Byantikvaren vil vurdere bygningen for oppføring på gul liste.

I St. Olavs gate 24 ble riving av forbygningen ble igangsatt i 2010, Byantikvaren frarådet dette. Bakbygningen er forutsatt revet i planinitiativet. Østfasaden utgjør ifølge Byantikvaren en viktig del av et bakgårdsmiljø med svært høy bevaringsverdi. Eiendommen ble fjernet fra Byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger og anlegg i forbindelse med rivesaken.

St. Olavs gate 22/Pilestredet 27, eller det såkalte Alfheim-komplekset, er hjørnegården mot St. Olavs gate og Pilestredet. I planinitiativet forutsettes to av de tre bygningene i hjørnegården revet. Byantikvaren fraråder imidlertid sterkt at bygningene rives og anbefaler at Alfheim-komplekset i sin helhet fredes.

Pilestredet 25/Universitetsgata 9 forutsettes revet i planinitiativet. Bebyggelsen har ingen vesentlig kulturhistorisk eller arkitektonisk verdi, og Byantikvaren vil ikke motsette en riving. Bygningen er heller ikke oppført på Byantikvarens gule liste.

Universitetsgata 11, som huser tradisjonsrike Hotell Savoy, forutsettes bevart i planinitiativet. Bygningen er både arkitektonisk og kulturhistorisk interessant og oppført på gul liste. Byantikvaren ønsker at eiendommen også reguleres med hensynssone bevaring.

Powered by Labrador CMS