På vei nedover

Utlånsveksten til næringseiendom i DNB er ikke på nivåene for ett år siden.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I oktober i fjor antydet banksjef Olav T. Løvstad i DNB (bildet) en vekst i lånene til næringseiendom for 2011 på 9-10 prosent. Fasiten ble imidlertid 7 prosent. Veksttakten har dabbet av de seneste kvartalene.

DNB hadde ved utgangen av mars lånt ut 189,6 milliarder kroner til eiendom. Det er økning på 1,6 milliarder siden årsskiftet og tilsvarer en veksttakt på 0,8 prosent i kvartalet, altså drøyt 3 prosent på årsbasis.

5 prosentFra utgangen av første kvartal i fjor har veksten i eiendomsutlånene vært på 9,2 milliarder kroner, eller 5 prosent. Utlånene økte med under 1 milliard kroner i fjerde kvartal i fjor, så veksttakten har tatt seg noe opp, men den er klart svakere enn for trekvart til ett år siden. Lån til eiendom utgjør for øvrig ved kvartalsskiftet 14,7 prosent av DNBs totale netto utlån til kunder.

Den prosentvise veksten innenfor bygg og anlegg er langt sterkere. En økning på 1,6 milliarder kroner til 44,7 milliarder gir en utlånsvekst i kvartalet på 3,7 prosent. Siden første kvartal 2011 har veksten innenfor dette segmentet vært 9,4 milliarder kroner, som tilsvarer hele 27 prosent. Omklassifiseringer av utlånene kan påvirke tallene.

Taper liteDNBs tap på eiendomsengasjementer utgjorde i årets tre første måneder 121 millioner kroner, som er ned fra 279 millioner i fjerde kvartal 2011. I hele 2011 tapte DNB 738 millioner kroner på utlån til eiendom.

Tap på lån til bygg- og anleggsektoren utgjorde i foregående kvartal 43 millioner kroner. Det er en nedgang fra 104 millioner i fjorårets tre siste måneder, som ga unormalt høye tap sammenliknet med foregående kvartaler.

Misligholdte lån til eiendomsengasjementer og entreprenører utgjorde per 31. mars drøyt 14 prosent av det totale misligholdet i DNB.

Klar nedgangLån til kontoreiendommer er det klart største enkeltsegmentet innenfor DNBs utlån til eiendom, med 29 prosent. Geografisk er 44 prosent av utlånene registrert i Oslo og Akershus, en klar nedgang fra 48,5 prosent for ett år siden. Økningen er først og fremst kommet i Sverige og andre europeiske land, drøyt 10 prosent av eiendomsutlånene er nå utenlands.

Powered by Labrador CMS