Thon holder ord

Olav Thon har varslet lavere investeringer, og slik er det blitt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Thon har i en tid signalisert lavere investeringstakt som følge av den økonomiske usikkerheten. I fjerde kvartal i fjor utgjorde investeringene i børsnoterte Olav Thon Eiendomsselskap (OLT) 110 millioner kroner, som er ned fra 296 millioner i fjerde kvartal 2010.

Etter tre kvartaler i 2011 var investeringene så å si halvert i forhold til tilsvarende periode i 2010, fra 1425 millioner kroner til 743 millioner. Fjorårsinvesteringene utgjorde dermed drøyt 850 millioner kroner, ned fra over 1,7 milliarder i 2010.

GigantsenterOLT ferdigstilte i fjerde kvartal kjøpesenteret Amfi Stord med en utvidelse på 2900 kvadratmeter, kjøpesenteret Amfi Os med en utvidelse på 2600 kvadratmeter, og ikke minst Sørlandssenteret. Dette gigantsenteret er utvidet med hele 25 000 kvadratmeter og nyåpnet i november.

OLT har for tiden store eiendomsprosjekter under oppføring for over 55 000 kvadratmeter. Det desidert største  prosjektet er byggetrinn 2 av Sørlandssenteret, der 26 000 kvadratmeter med handelsarealer skal være ferdigstilt i fjerde kvartal 2013.

Trenger ikke lånDe lavere investeringene gjør at lånebehovet avtar. 8 prosent av gjelden til OLT på snaue 14 milliarder kroner forfaller til betaling i 2012. Refinansieringsbehovet kan imidlertid i sin helhet dekkes av eksisterende likviditetsreserve.

OLT betaler for øvrig i gjennomsnittlig 4,8 prosent på sine innlån. Det er 0,1 prosentpoeng mer enn det Eiendomsspar og Christian Ringnes må ut med. OLT har siden fjoråret økt gjennomsnittlig rentebinding fra 4,7 år til 5,4 år.

Rentebinding koster i perioder med rentefall. Markedsverdien av de langsiktige rentebytteavtalene til OLT hadde ved årsskiftet en mindreverdi på 960 millioner kroner. Øker de langsiktige rentene med 1 prosentpoeng, vil det bedre “underdekningen” med rundt 800 millioner kroner.

Marginalt nedOLT bruker i den seneste rapporten et gjennomsnittlig avkastningskrav på 6,4 prosent for eiendomsporteføljen, som er ned fra 6,5 prosent for ett år siden. Men avkastningskravet for enkelteiendommene varierer fra 5,5 prosent helt opp til 10 prosent.

For kjøpesentrene er det gjennomsnittlig avkastningskravet 6,2 prosent, for øvrige næringseiendommer er dette kravet 7,0 prosent. De fem seneste årene har gjennomsnittskravet variert mellom 6,3 prosent og 6,8 prosent.

Utleiegraden til OLT ved årsskiftet var høye 98 prosent, som er på linje med det Eiendomsspar oppgir. De senere årene har utleiegraden variert mellom 96 prosent og 98 prosent.

Noe lavere verdierStyret i OLT skriver blant annet om fremtidsutsiktene at statsgjeldskrisen i Europa har bidratt til svekket kreditt-tilgang for banker og bedriftskunder også i Norge. Konsekvensen av dette kan bli lavere etterspørsel etter næringseiendom og økt avkastningskrav i eiendomsmarkedet.

“Dette vil trolig bidra til noe lavere verdier på næringseiendom, men for de mest attraktive eiendommene forventes det en stabil utvikling”, heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS