Ut av pengemarkedet

DNB Liv vil selge seg ut av pengemarkedet som et ledd i finansiere det store eiendomskjøpet i Bjørvika.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Med kjøpet av DNBs hovedkvarter i Bjørvika, har i realiteten DNB Liv og medinvestor DNB Scandinavian Property Fund kjøpt en realobligasjon som gir drøyt 5,3 prosent i lang tid fremover. Brutto avkastning (yield) for transaksjonen er altså i overkant av 5,3 prosent, og leiekontrakten er hundre prosent indeksregulert med konsumprisutviklingen. Dermed er det full inflasjonsbeskyttelse.

– Dette er en gledens dag for oss og en langsiktig og god investering for våre pensjonskunder, som får en god kontantstrøm. Dette kjøpet er en unik mulighet for oss og gir et godt fundament for fremtidig inntjening i selskapet, skrøt adm. direktør Tom Rathke (bildet) i DNB Liv på pressekonferansen mandag.

DNB Liv hadde ved halvårsskiftet i fjor en forvaltningskapital på 256 milliarder, hvorav om lag 17 prosent – 37 milliarder kroner – var plassert i eiendom. Kjøpet i Bjørvika øker isolert eiendomsandelen med snaue 2 prosentpoeng. DNB Liv har en lav aksjeandel, rundt 8 prosent.

Derimot har de en god del obligasjoner som holdes til forfall, disse plasseringene utgjør 35 prosent av totale finansaktiva. For disse obligasjonene føres ikke løpende kursgevinster og tap som for omløpsobligasjoner, kun den løpende inntektstrømmen. Den dabber av ved nye kjøp.

Det lave rentenivået gir nemlig livselskapene betydelige utfordringer. Mange av de nye renteplasseringene gir en lav løpende avkastning, som til dels er under den avkastningen de har garantert overfor liv- og pensjonskundene, den såkalte rentegarantien.

– Vi har en rentegaranti til kundene på 3,4 prosent, dette gir oss en god realavkastning. Vi kommer til å selge oss ut av en del korte plasseringer i pengemarkedet, begrunnet blant annet Tom Rathke på presentasjonen om hvorfor kjøpet blir en god investering.

Gigantkjøpet er ellers ledd i en bevisst strategi fra DNB Liv om å selge seg ut av mindre, til dels svært ineffektive bygg og å kjøpe store og effektive bygg. Denne oppryddingen begynte for over ett år siden. For to uker siden solgte DNB Liv Sannergata 2 for om lag 600 millioner kroner, som også frigjør kapital.

Eierkostnadene i DNB-komplekset er under 4 prosent, om lag halvparten av normale eierkostnader for “vanlige”, eldre kontoreiendommer.

– Vi har ryddet litt opp i porteføljen og ønsker større kontrakter med leietakere i nye bygg. Dermed kan vi holde kostnadene på et absolutt minimum, sa Tom Rathke.

Powered by Labrador CMS