– Feil at utleier betaler
Bransjeforeningen Norsk Eiendom ønsker søkemeglerne velkommen, men er kritisk til at utleier må dekke honorarene deres.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
De seneste årene har søkemegling vokst som virksomhet. Flere næringsmeglere har denne virksomheten som en del av forretningsmodellen, som leietakerrådgivningen i Malling & Co og DNB. Samtidig driver næringsmeglerne også som ordinær utleiemegler. EDIT: DTZ driver ikke med utleievirksomhet.
Denne dobbeltfunksjonen som blant annet DNB, Malling & Co og etter hvert NAI FirstPartners satser på, er ikke uproblematisk.
Norsk Eiendom skriver på hjemmesidene at tradisjonelt er det huseieren som engasjerer en megler til å selge eller leie ut sin eiendom eller sin lokaler. Men de senere årene er det vokst frem en del meglere som representerer leietaker. På vegne av leietakere som jakter lokaler, arrangerer søkemegleren en form for anbudsprosess. ProfesjonaliseringNorsk Eiendom mener søkemeglerne bidrar til en større profesjonalisering av utleieprosessen. Dette, til tross for at man i en del tilfeller har opplevd at søkemeglerne kan stenge for det bransjeforeningen omtaler som en “kreativ interaksjon mellom leietaker og utleier”. Det gjelder særlig i de tilfellene der leieobjektene skal utvikles særskilt for den aktuelle leietakeren.
Norsk Eiendom skriver at utleiere må ha respekt for at en flytteprosess ofte resulterer i en organisasjonsutviklingsprosess hos leietakeren. Da vil en utleiemegler kunne hjelpe til å sortere viktig problemstillinger før leietakeren går ut i markedet.
Noen av søkemeglerne har imidlertid utviklet en forretningspraksis som Norsk Eiendom hevder ikke fremmer et godt samarbeid. Praksisen stemmer ifølge foreningen ikke overens med målet om større seriøsitet i bransjen. Foreningen mener det er feil at utleier skal betale honoraret til leietakers rådgiver.
DobbeltrolleDet har vært rettssaker om praksisen for å ta seg betalt som søkemegler. Newsec Eiendoms-Consult var både søkemegler for leietakeren Norges Handels og Sjøfartstidende da de flyttet til Akerselva Atrium, samtidig som Newsec var utleiemegler for den daværende eieren av bygget, NCC.
Det endte i 2008 med rettssak, etter at NCC nektet å betale meglerens honorar. Saken endte med et forlik, der NCC fikk redusert honoraret med 750 000 kroner.
Norsk Eiendom skriver også på hjemmesidene at søkemeglernes kravspesifikasjoner både kan være prisdrivende, samt at de ikke fremmer miljøriktige bygg. Foreningen har derfor innledet en dialog for å finne frem til bedre samarbeidsformer.
Langdryge prosesserAdm. direktør Olav Line i Norwegian Property er en av dem som ikke udelt er glade for søkemeglerne. Han påpeker i den seneste utgaven av bladet NæringsEiendom, gjengitt her på NEnyheter, at det har vært en akselererende utvikling i form av færre direkteforhandlinger med de større leietakerne. Disse bruker søkemeglere, som altså kan leiemarkedet godt.
– Søkemeglernes primære oppgave er å utnytte konkurransesituasjonen i markedet, og det har de gjort veldig godt. Det eneste jeg er kritisk til ved søkemeglerne, er at prosessene tar så lang tid. Det burde være unødvendig at det tar seks til åtte måneder å bestemme seg, sier Line, og trekker frem at det verste eksempelet var forhandlingene med EDB ErgoGroup. Valget deres falt til slutt på Fornebu og Telenor.
– Her var vi fire aktører som hver brukte 4-5 millioner på at leietakeren etterspurte et nybygg, og så viste det seg at de endte opp med et brukt bygg. Det var en dårlig prosess, sier en oppgitt Olav Line til NæringsEiendom.