Thon halverer
En liten oppgang i tredje kvartal til tross, eiendomsinvesteringene i børsnoterte Olav Thon Eiendomsselskap (OLT) er kraftig redusert fra i fjor.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
OLT investerte i tredje kvartal i eiendommene for 350 millioner kroner, opp fra 274 millioner i tredje kvartal 2010. Beløpet omfatter både eiendomskjøp, investeringer i eiendomsprosjekter under oppføring, samt rehabilitering av eksisterende portefølje.
Men så langt i år er eiendomsinvesteringene er så å si halvert fra tilsvarende periode i fjor, fra 1425 millioner kroner til 743 millioner. Denne nedgangen harmonerer med signalene som ble gitt i halvårsrapporten. Usikkerhet i verdensøkonomien påvirker investeringsviljen selv til solide selskaper med mangemilliardærer på eiersiden.
Lillehammer og GeiloBlant de større eiendomskjøpene i år er overtakelse av 90 prosent av andelene i Lillehammer Strandpark ANS. Dette selskapet eier en bygningsmasse på ca. 15 700 kvadratmeter, som grenser til kjøpesenteret Strandtorget på Lillehammer.
OLT har også overtatt 50 prosent av aksjene i Geilo Eiendom AS, som eier to kjøpesentre på Geilo. Disse sentrene har et handelsareal på 9000 kvadratmeter.
Gjennomsnittlig avkastningskrav til eiendommene i porteføljen til OLT var ved utgangen av tredje kvartal 6,4 prosent. De fem seneste årene har avkastningskravet som har vært benyttet, variert mellom 6,3 prosent og 6,8 prosent.
SensitivtEn økning i avkastningskravet til 6,9 prosent vil senke verdiene av investeringseiendommene til OLT med 2 milliarder kroner til 26,1 milliarder og egenkapitalen med 1,5 milliarder kroner til 8,5 milliarder.
OLTs rentebinding førte i tredje kvartal til røde tall i bøkene. Selskapet valgte i kvartalet å øke fastrenteandelen ytterligere. 54 prosent av lånene har nå en rentebinding mellom 5 og 10 år, 35 prosent av lånene har en rentebinding opp til 1 år, mens 11 prosent av lånene løper til en fast rente i 1-5 år.
Nesten milliardenLangsiktige rentebytteavtaler – renteswapper – utgjorde ved utgangen av tredje kvartal 9,1 milliarder kroner. Markedsverdien av disse avtalene er -900 millioner kroner. En endring i rentenivået på 1 prosentpoeng påvirker verdiene av rentebytteavtalene med rundt 800 millioner kroner. Fra 30. september har verdiene av avtalene ifølge kvartalsrapporten økt med ca. 200 millioner kroner, takket være en renteoppgang på 0,25 prosentpoeng.
Samlede lån og kredittrammer i OLT er 16 854 millioner kroner, hvorav benyttet del ved kvartalsskiftet utgjorde 13 959 millioner. Gjennomsnittlig løpetid på lånene er 5,2 år. 12 prosent av gjelden har forfall innen ett år, men vil i sin helhet kunne dekkes av eksisterende likviditetsreserve.
Det går nok braOm markedsutsiktene skriver styret i OLT at selv om det er en vedvarende usikkerhet i verdensøkonomien, vurderer styret at markedsposisjonen og den sterke finansielle posisjonen vil sørge for tilfredsstillende resultater fremover.
Tidligere nedgangskonjunkturer viser at omsetningen i kjøpesentrene er noe mindre konjunkturfølsom enn i andre deler av varehandelen. 78 prosent av virksomheten til OLT kommer fra kjøpesentre, 22 prosent fra næringseiendom.
Kontormarkedet vurderes imidlertid som konjunkturfølsomt, og statsgjeldkrisen i Europa kan gi en svekket kredittilgang i Norge. Konsekvensene av det blir ifølge styret lavere etterspørsel etter næringseiendom og høyere avkastningskrav, som igjen vil påvirke negativt verdiutviklingen til porteføljen av næringseiendommer.