Danker ut obligasjoner
Den lave avkastningen på statsobligasjoner bør få investorene til å investere i eiendom.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det mener eiendomsrådgiveren CB Richard Ellis (CBRE) i en fersk rapport. I en rekke europeiske land er nå lange statsobligasjonsrenter hele nede på 1- og 2-tallet. Den effektive avkastningen for 10-årige norske statobligasjonen var mandag helt nede på 2,58 prosent.
I Tyskland lå den lange statsobligasjonsrenten ved utgangen av første kvartal i år på 3,3 prosent. Som følge av finansuroen denne høsten, er denne renten nå under 2 prosent. Den tilsvarende statsobligasjonsrenten i Storbritannia har i perioden falt fra 3,8 prosent til 2,4 prosent.
De lave rentene betyr at gapet til direkteavkastningen fra eiendom øker, selv om også denne avkastningen (yielden) har falt og i mange land og ligger mellom 4,5 og 5,25 prosent for de mest attraktive eiendommene.
I Norge er den såkalte prime yield på 5,2-5,25 prosent, som gir en differanse til de lange statsrentene på over 2,60 prosentpoeng. Obligasjonsavkastningen har falt klart mest, nedgangen i prime yield i Europa er bare ned 15 basispunkter, altså 0,15 prosentenheter, fra i vår.
Eiendom som aktivaklasse ligger mellom aksjer og obligasjoner: Forventet avkastning og risiko er høyere enn for obligasjoner, lavere enn for aksjer. Investorer som jakter løpende avkastning, søker sikre inntekter på mellomlang og lang sikt. Da kan eiendom være attraktivt.
CBRE tror derfor at det blir bevegelser i markedet fremover fra langsiktige investorer som er relativt upåvirket av kortsiktig likviditetsbehov. Disse investorene kan utnytte det økte yieldgapet.
Men interessen dreier seg “som vanlig” om de mer sikre høykvalitetsobjektene i eiendomsmarkedet, og da i eurosonen i Europa. Storbritannia er ikke like interessant, ettersom verdiene har steget mer her, og yieldgapet er til en viss grad lukket. Da er de andre eurolandene mer attraktive for eiendomsinvestorene.
Yieldgapet i eurosonen er nå høyere enn da makedssentimentet snudde i mars 2009.
– Med et gap mellom eiendom og statsobligasjoner på et historisk høyt nivå, er dette et sterkt kjøpssignal for eiendom, særlig i eurosonen, kommenterer Michael Haddock i CBRE, som er ansvarlig for kapitalmarkedene hos eiendomsrådgiveren. Han mener langsiktige investorer som er i stand til å se forbi den nåværende usikkerheten, bør bruke markedsvolatiliteten som en mulighet til å kjøpe gode eiendomsobjekter, fremfor å betale for likviditeten som de ikke trenger fra statsobligasjoner.