Likt krav overalt
Direkteavkastningskravet til de beste eiendommene i storbyene utenfor Oslo er det samme, mener Union Norsk Næringsmegling.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Det er i den seneste markedsrapporten til næringsmegleren at dette kravet er vurdert til 6,3 prosent, som er en differanse på 70 basispunkter (0,7 prosentenheter) til det tilsvarende kravet i Oslo (prime yield). Det har imidlertid vært visse eksempler på at eiendommer med lange og sikre kontrakter har vært inngått til en lavere yield enn 6,3 prosent.
I Bergen ligger de 13 siste registrerte yieldene i intervallet 6,3 prosent til 8,9 prosent, med en medianyield på 7,0 prosent. For de ti seneste omsetningene i Midt-Norge, med Trondheim i spissen, har medianyielden ifølge Union vært 6,85 prosent, mens de elleve seneste registrerte yieldene i Stavanger-området har hatt en medianyield på 6,9 prosent.
Her anslås direkteavkastningskravet til de nest beste eiendommene 6,75 prosent. De fleste omsetningene i Rogaland har hatt kvadratmeterpriser over 15 000 kroner, og med et snitt på drøye 18 000 kroner meteren.
Opp mot 2200 krNår det gjelder leiepriser, ligger snittprisen for sentrale og moderne kontorlokaler i Bergen flatt på 1475 kroner per kvadratmeteren i året. Leieprisene i sentrum anslås til 1400–2200 kroner kvadratmeteren. Eiendommer med høy standard i sentrumsnære områder, samt Kokstad og Sandsli, ventes å få svak vekst i leienivåene, mens øvrige områder ventes å ligge i intervallet ”stabil til svak nedgang”.
Kyte Næringsmegling vurderte i april ledigheten i Bergens-regionen til ca 6,5 prosent.
Salgene i regionen hittil i år utgjør ifølge Union totalt ca. 450 millioner kroner. I tillegg er det inngått bud/aksept for Statoil-bygget på Sandslihaugen som bringer salgsvolumet godt over 1 milliard kroner.
Økt ledighetI Trondheim har volumet av talte og beregnede ledige kontorlokaler steget fra ca. 52 000 kvadratmeter i februar til 64 000 kvadratmeter i mai, men det er stor usikkerhet knyttet til tallene og ledighetsprosenten. Nybyggvolumet tilsier ifølge Union stabil ledighet gjennom 2011.
Så langt i år har de kun registrert to transaksjoner over 50 millioner kroner for til sammen drøye 250 millioner En høy andel av kjøpene i Trondheims-regionen gjøres av lokale aktører, og syndikeringsaktørene har bare gjort ett kjøp i Trondheim kommune det siste drøye året.
Som på SkøyenDe beste lokalene i Stavanger sentrum oppnår ifølge Union i dag en leie på mellom 2000 og 2400 kroner per kvadratmeteren i året, altså som toppnivåene på Skøyen. På Forus ligger leienivået for lokaler med høy standard i intervallet 1400-1800 kroner kvadratmeteren.
Det er forventninger om stigende leiepriser når arealledigheten kommer ned i 4 prosent, men likevel potensial for høy nybygging. Hittil i år har Union registrert fire større transaksjoner i Stavanger for til sammen ca. 600 millioner kroner. For hele Rogaland er anslaget fra 2010 14 transaksjoner over 50 millioner på til sammen 3,5 milliarder kroner, hvorav 2,74 milliarder i Stavanger.
Minst 9 av de 14 siste salgene over 50 millioner har endt med en kjøper fra Oslo. Konsernsjef Olav Line i Norwegian Property uttrykte i fjor høst bekymring for at de nasjonale aktørene havner bakerst i køen i kampen om objektene i regionbyene, de regionale og lokale investorene prioriteres.
Union skriver imidlertid at investorene ønsker å ta del i den positive makroeksponeringen som vekstområdet Stavanger/Rogaland representerer.