Så kom eiendomssmellen
Nå har vi endelig fått forklaring på DnB NORs kraftige økning i misligholdte eiendomslån.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Da førstekvartalstallene til storbanken ble klare, viste tallene en uforklarlig økning i misligholdte eiendomsutlån. Tapene på eiendomsutlånene var relativt beskjedne, men misligholdte og tapsutsatte eiendomslån hadde gjort et hopp fra 11 prosent av totalen i første kvartal i fjor til 28 prosent ved utgangen av mars i år.
NEnyheter har en rekke ganger skrevet at så langt har vi unngått de store tvangssalgene av overtatte eiendommer her i Norge, i motsetning til Sverige og Danmark , men nå kan det gå mot et utbud. Finansavisen skriver fredag at det relativt ukjente selskapet Royston Norway har vært i brudd med lånebetingelsene i to og halvt år. DnB NOR er altså långiveren.
KjøpesentreRoyston Norway eier og leier ut kjøpesentereiendommer i Norden, mens selskapet er registrert i Luxembourg.
Denne uken satte DnB NOR foten ned. Ifølge Finansavisen har DnB NOR gitt lån til selskapet på hele 1,4 milliarder kroner. Eiendommene har ifølge avisen en bokført verdi på 1,5-2 milliarder kroner.
– Royston Norway har 55 eiendommer i Norge. Dette er næringseiendommer som har gode leietakere som ICA, Expert og Plantasjen. I tillegg tar vi over et selskap i Sverige med fire eiendommer og et finsk selskap med tre eiendommer, sier informasjonssjef Thomas Midteide i DnB NOR til Finansavisen.
DnB NOR ny eierKonkurransetilsynet skriver på sine hjemmesider at Tilsynet mandag denne uken mottok en melding om at DnB NOR Bank overtar alle aksjene i Royston Norway. Saken berører utleie av næringseiendom.
Ingen av de heleide selskapene til Royston Norway er spesielt kjente, og porteføljen ligger godt spredt rundt omkring i Norge, i steder som Eidsvold, Fredrikstad,Verdal, Namsos, men også Romsås og Prinsdal i Oslo.
Royston Norway holder til i Cort Adelers gate i Oslo. Selskapet ble registrert 3. oktober 2006. Styreleder og kontaktperson er ukjente Timothy Robin Southern, altså ingen kjent mann fra norsk eiendomsbransje for øvrig.
Tapt i flere årRegnskapstallene for selskapet i 2009 viste en omsetning på beskjedne 6,7 millioner kroner, men et resultat før skatt på 86,7 millioner. I 2008 var underskuddet hele 91 millioner kroner. Inntektene kommer primært fra finansinntekter, disse utgjorde 102 millioner kroner i 2008 og 177 millioner i 2009. Royston hadde i 2008 finanskostnader på hele 195 millioner kroner, som i 2009 falt til 93 millioner.
Verdien av anleggsmidlene er verd utgangen av 2009 ført opp til 1569 millioner kroner, gjelden hele 1,94 milliarder. Gjelden til finansinstitusjoner utgjorde i 2008 hele 1425 millioner kroner, men var i 2009 omklassifisert til 154 millioner.
Egenkapitalen var ved utgangen av 2009 negativ med 39 millioner kroner. I 2008 var egenkapitalen negativ med hele 121 millioner kroner, og egenkapitalen var også tapt ved utgangen av 2007. Det er KPMG som er revisor for selskapet.