– Markedet var ikke der
Caset IT Fornebu Properties falt i investorenes smak, men de ønsket en større rabatt for å bli med nå.
Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.
Mandag ble det kjent at IT Fornebu Properties måtte avblåse den påtenkte børsnoteringen. Interessen fra investorene var ikke til stede. Selskapet ville hente inntil 1,3 milliarder kroner fra nye aksjonærer, men disse var ikke villige til å gi det de nåværende aksjonærene forlangte. Prisintervallet var satt til 14,40 til 16,30 kroner per aksje.
Dermed ryker den andre planlagte norske eiendomsnoteringen i løpet av noen måneder, etter at børsintroduksjonen av Maud Eiendom falt i fisk rundt årsskiftet.
Mer rabatt– Som vi skriver i pressemeldingen, ble selve caset ble veldig bra mottatt, men investorene ønsket en større rabatt, sier adm. direktør Erik Løfsnes (bildet) i IT Fornebu Properties til NEnyheter. Han melder om en god dialog i et vanskelig marked. Det har vært et generelt fall i markedet etter påske, med forverring av klimaet for børsintroduksjoner.
– Selskapet er veldig bra. Vi har fått bekreftelse på at vi driver et bra selskap og har et bra case å komme med til markedet, men markedet var ikke der da vi var der. Du ser det på det generelle markedet for børsintroduksjoner for tiden, sier Løfsnes.
For de nåværende eierne var det aldri aktuelt å gå under en salgskurs på 14,40 kroner per aksje, som altså var satt som minimumskurs i prospektet.
Tydelige – Nei, de var helt klart tydelige på det, kommenterer Erik Løfsnes
– Hvor langt unna var dere i prissettingen? – Det varierer veldig på tilbakemeldingene hvor mye rabatt de forventet, så det er vanskelig å gi et enhetlig syn, men de ønsket en større rabatt.
– Er selskapet rett og slett for lite for investorene? – Nei, vi har ikke fått noen tilbakemeldinger på det.
En analytiker NEnyheter har snakket med mener IT Fornebu hadde et bra prosjekt å komme med, men det er for lenge for investorene frem til sikker kontantstrøm. Den nye store leietakeren Statoil kommer først med i porteføljen fra 2013, og Statoils nye hovedkontor på Fornebu er i prospektet verdsatt til en nettoyield ned mot lave 5,6 prosent.
10-15 prosentDet er ifølge analytikeren ikke urimelig lavt, men likevel ikke interessant nok. Han mener rabatten burde ha vært på 10-15 prosent for at investorene skulle bite på, nå var selskapet nærmest fullpriset. En annen sentral bransjeaktør mener derimot det sjelden bare er prisen det står på når en børsintroduksjon mislykkes. Men også han bekrefter at klimaet er blitt verre.
Et annet tema er om investorene på dette stadiet ser IT Fornebu Properties som et “yieldcase” eller et “utviklingscase”. IT Fornebu har med ferdigstilte prosjekter og utbyggingsmuligheter en total bygningsmasse på 345 500 kvadratmeter.
Newsec mener drøyt 120 000 kvadratmeter av dette faller i kategorien “cash flow”, drøyt 130 000 kvadratmeter er prosjekter som ferdigstilles i 2012, hvorav Statoil-kontoret, mens snaue 90 000 kvadratmeter kan utvikles i perioden 2016-2022.
Yieldcase– Det er først og fremst et yieldcase, men dette er ivaretatt i analysen av selskapet, sier Løfsnes.
– Hva skjer nå, venter dere til at Statoil er med i porteføljen fra 2013 før dere prøver på nytt? – Dette er ikke dramatisk for oss i det hele tatt, vi drifter selskapet videre og har flere prosjekter under utvikling. Vi er ikke i den situasjonen at vi var nødt til å få gjennomført en børsintroduksjon, ikke i det hele tatt, svarer Erik Løfsnes.