Nede på 5,75 prosent

Avkastningskravet til de mest attraktive kontoreiendommene er nå godt under 6 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det fremkommer av den nylig offentliggjorte «EMEA Rents and Yields» fra CB Richard Ellis (CBRE) for fjerde kvartal 2010. Denne rapporten tar for seg leieprisutviklingen og yieldutviklingen i europeiske land, samt enkelte land i Asia og Afrika.

CBRE mener den såkalte prime yield til kontoreiendommer i Oslo i strøk som Vika og Aker Brygge var 5,75 prosent ved utgangen av fjerde kvartal 2010. Det er en yieldnedgang på hele 100 basispunkter – 1 prosentpoeng – i løpet av fjoråret, og det er blant det høyeste yieldfallet i Europa. Anslaget på 5,75 prosent er på linje med det Union Næringsmegling og Malling & Co har kommet frem til, de opererer nå med 5,80 prosent.

Bunn: 5 prosentI fjerde kvartal falt yieldnivået ifølge CBRE med 25 basispunkter. Et yieldnivå på 5,75 prosent er for øvrig 0,75 prosentpoeng høyere enn bunnivåene fra høsten 2007.

CBRE anslår at såkalt prime rent i Oslo i løpet av 2010 steg med 6,7 prosent, fra 3000 til 3200 kroner kvadratmeteren, men det var uendrede leiepriser i fjerde kvartal. Siden toppnivåene for tre år siden har leieprisene for de mest attraktive kontorobjektene i hovedstaden falt med 28,9 prosent, fra 4500 kroner per kvadratmeteren i året.

Dette nivået er identisk med eksempelvis Akershus Eiendom inngikk høsten 2007 for å leie i Hemsengården i Haakon VIIs gate 5, men det var bare «en håndfull kontrakter» som ble inngått på så høye nivåer.

Kraftig yieldfallSer vi på handelseiendommer, holder CBRE på 14 000 kroner kvadratmeteren i leie for de mest attraktive lokalene, det vil si øvre del av Karl Johans gate. Leieprisene for disse eiendommene var ifølge eiendomsrådgiveren uendret både gjennom foregående kvartal og for 2010 som helhet. Prime yield for handelseiendommer anslås til 5,50 prosent ved utgangen av 2010, ned hele 50 basispunkter i fjerde kvartal, og en nedgang på 75 punkter gjennom fjoråret.

For å leie de beste lager- og logistikklokalene i Oslo-regionen, må man typisk ut med 1000 kroner kvadratmeteren, og også i dette segmentet har leieprisene vært stabile i lengre tid. CBRE anslår direkteavkastningskravet til disse eiendommene til 6,75 prosent.

I fjerde kvartal falt yielden for den såkalte EU15-indeksen med 7 basispunkter til 5,53 prosent for de aller mest attraktive kontoreiendommene, slik at vår egen prime yield her ligger 0,22 prosentpoeng høyere. I bunnsjiktetFor handelseiendommer var direkteavkastningskravet nede i lave 5,08 prosent, ned 0,05 basispunkter i kvartalet, mens prime yield for industrieiendommer falt marginale 1 basispunkt til 7,66 prosent. Her ligger det norske avkastningskravet altså langt under det tilsvarende nivået i Europa.

Ifølge CBRE var det stabil yieldutvikling i 101 fulgte delmarkeder i foregående kvartal, mens yielden falt i 49 markeder, steg i tre.

Ser vi på leieprisene, steg EU15-indeksen med 0,7 prosent i fjerde kvartal 2010 for de beste  kontoreiendommene, med 1,0 prosent for de beste handelseiendommene, men med bare 0,1 prosent for tilsvarende industrieiendommer.

Det var stabile leiepriser i 109 delmarkeder, oppgang i 28 av markedene, leieprisnedgang i 16 markeder. London City hadde den desidert kraftigste leieprisoppgangen for kontoreiendommer i fjor med en oppgang på hele 26,4 prosent, i London West End økte leieprisene med 9,4 prosent.

Powered by Labrador CMS